Assalamualaikum all,
Angkara intai-intai rumah kawan.. tiba-tiba jadi rajin la pulak.. tiba-tiba rasa bersemangat. Kebetulan malam tadi Bobby nak hantar sayur, terus mintak dia add kacang panjang dalam list sayur Ibu untuk minggu ni. Sebabnya.. sebab ni laa..
Mana aci buat nasi goreng kerabu kalau tak ada kacang panjang. Serai and bunga kantan memang dah ada dalam fridge.
Sebenarnya seumur hidup.. memang tak pernah lagi Ibu try buat nasi goreng kerabu ni. Pernah makan tapi.. entahlah.. macam tak "berapa" la sangat.
Anyway.. kut ada yang rasa nak try buat.. hari ni Ibu rajin nak karang resepi..
Bahan-bahan;
Nasi sejuk
Bunga kantan
Serai
Kacang panjang
(ini paling basic la)
Bahan penumis;
Bawang merah
Bawang putih
Ikan bilis
Cili api
- ikut law kena tumbuk.. tapi Ibu blend kering jer semua
Cara-caranya;
- Tumis segala bahan penumis hingga naik bau.
- Then masukkan bunga kantan, serai dan kacang panjang yang telah dipotong/dihiris/dimayang (ikut suka la)
- Lepas tu masukkan nasi yang telah dideraikan. Maklum saja nasi sejuk sure berketulkan.
- Gaul serata and last but not least perisakan dengan garam.
Khalass..
Nota;
Even though to his dismay (Cik Asben "kureng" sikit sebab banyak ulam).. hasilnya tinggal ni jer..
sedapnye!!!!!!
ReplyDeleteWau, panjang nya nasi.
ReplyDeletenampak sedap yum yum
ReplyDeleteRos,
ReplyDeleteBoleh laa..
TATA,
Sini most of us guna beras basmathi. Itu yg paling sng dpt & harga pun murah dr beras Siam.
Anonymous,
Okey la.. not so bad..
Saya pernah makan nasi goreng yg ada kantan ni. Aduhai memang segar dan menyelerakan. Tu kalu ada telor mata laaaagi sedap!
ReplyDeleteAzie,
ReplyDeleteTak terfikir pulak nak goreng telur mata time tu..
ayoyo.. pengsan!!
ReplyDeletemata juling atas sebab tak tahu saper nak tolong buatkan ;-)
Yong,
ReplyDeleteJgn pengsan dulu.. cer Yong try gugel resepi.. sure Yong blh bikin nyer laa..