Assalamualaikum all,
Ini sebenarnya cerita lama.. saja re-post sebab ada yang berhajat.
So, katalah
apa pun... kami okey jer. Ramai yang ngelat nak makan petai sebab BUSUK. Tapi
adatlah kan. Kalau nak kan "khasiat" nyer terpaksalah
"berkorban" sikit. Furthermore, pi je lah gosok gigi lepas makan. Setaka
toilet akan extra berbau, kita still kena cuci toilet jugak kan kan kan. Well,
petai memang banyak khasiatnya. Yang paling popular, mencuci kencing kotor.
Amsyar pun makan jugak tapi tak banyak laa. Setakat 2-3 biji jer. Yang lain tu
Ibu and Cik Asben laa yang dok perabih.
Masa
balik cuti lepas, lauk ni la yang selalu Ayah dok minta Ibu masakkan. Goreng
pulak extra podeh. Memang naik seleralah. Tambah pulak masa iftar. Selera orang
kampung, macam ni je laa. Segala hasil bumi dimaksima sebaik mungkin. Lagi pun
kalau setiap hari dijamu dengan ayam, daging, sotong, udang dan yang sewaktu
dengannya.. bosan jugak.
Kalau
ada yang berhajat dengan resepi sempoi ni, boleh la try..
Bahan-bahan;
Segenggam biji petai yang telah dibuang kulit
Segenggam biji petai yang telah dibuang kulit
**
Cili api secukup pedas
**
2 biji bawang besar
-
sebiji untuk ditumis
-
sebiji dipotong kasar
**
5-6 ulas bawang putih
(Semua
bahan-bahan ** ditumbuk kasar)
Segenggam
ikan bilis
Tauhu
basah
(dipotong
kecil dan digoreng sedikit)
Cara-caranya;
* Tauhu digoreng - ketepikan.
*
Ikan bilis digoreng garing - ketepikan.
*
Bawang besar dipotong kasar - ketepikan.
*
Petai digoreng sedikit - ketepikan.
1-
Tumis bahan-bahan ** hingga naik bau.
2-
Setelah itu masukkan tauhu, biji petai, ikan bilis dan bawang yang dipotong
kasar lalu digaul serata.
3-
Perasakan dengan garam.
4-
Alhamdulillah.. dah siap.
Nota :
Kalau tak ada batu lesung untuk menumbuk.. guna je chopper atau blender. Rasa sama jugak (pada Ibu la).
No comments:
Post a Comment