Beautiful Friends

Monday, March 10, 2014

Kun fa ya kun..

Assalamualaikum all..

 "Kun fayakลซn" has its reference in the Quran cited as a Symbol / Sign of God's Mystical Creative Power

Bukankah apabila Allah mengkehendaki maka segala sesuatunya akan terwujud. Seperti apabila Allah berkata kun (terjadilah) fayakun (maka terjadilah)?

Yet, masih ada some morons yang sepertinya tak mahu memahami keadaan.. susah.. sedih.. tak tahu la macam mana lagi explain.

Sabtu lepas, dunia dikejutkan dengan berita gempar mengenai nahas/kehilangan pesawat MH370 (just couldn't find the exact word). Ketika itu kami baru sahaja hendak mula bersarapan sementara menunggu pejabat dibuka. Ada urusan dengan permohonan Visa kami.

Thus, si kawan mencadangkan kami bersarapan dahulu di "pasar ikan". Again.. pasar ikan??

Well.... punyalah nak cepat sampaikan makan pagi pun tak sempat. Well, tho anak semua lelaki tapi ketika bersiap persis anak dara. Especially the Sulong. Masya'Allah..

Anyway.. hasilnya..


Itulah.. jangan cepat sangat speculate things. It turn out to be very nice.

Selama dok sini.. inilah kali pertama kami dapat rasa roti canai yang rasa macam yang di Tanah Malaya. The rest.. harap maklum.

Okey.. sambil makan sambil mulut sibuk bercerita. While anak-anak sibuk sembang pasal hal dunia dia orang.. yang mak bapak pulak cerita pasal isu MH370. Me.. terus teringat kat kawan yang sorang ni. Selama ni pun ingat jugak. Selalu jer dia singgah ziarah Ibu kat sini. Siapa lagi kalau bukan adik manis yang sorang ni.

Tangan kanan sibuk menyuap roti canai.. jari kiri sibuk ber-wassup dengan jiran sebelah rumah.

Anyway.. its very unfair to speculate things. Teruskan berdoa. Mana tahu.. ada di antara kita ada yang makbul doanya.

Allahumma ameennnn..

Have a nice day.. or shall I say.. Manic Monday friends..

7 comments:

  1. Mmg xleh nak deny kebesaran ALLAH k.sham….mmg dengan doa yg istiqamah moga ALLAH bagi kemudahan untuk semua

    ReplyDelete
  2. mesti masa makan tu laju je tangan berwsap ye, hihi
    sy takkan berenti berharap moga mh370 pulang(walau dalam apa bentuk sekalipun)

    ReplyDelete
  3. Betul tu Kak Sham..sesuatu perkara takkan terjadi dgn izin Allah swt..kena bykkn sbr n berdoa..

    ReplyDelete
  4. Irfa,
    Kelam kabut jugak.
    Cerita hot kan.
    Terkial-kial jari nak berwassup. Maklum saja tangan kiri.. kekok.

    ReplyDelete
  5. Norma,
    Kita ni cuma "baca berita".
    Bayangkan saja perasaan dan keadaan keluarga si mangsa.
    No better word can describe it.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...