Minggu ni Cik Asben oncall. Bila dah oncall maknanya segala sumber tenet dalam rumah ni akan jadi tenat. Kena bagi laluan pada Cik Asben dulu la.. dia lebih memerlukan.. nak gugel lebih-lebih pun malas sebab.. faham je la kan..
So.. cerita pasal daun pecah beling.. kita kena hold lagi 1 minggu..
So.. cerita pasal daun pecah beling.. kita kena hold lagi 1 minggu..
At the same time..
Bila Cik Asben oncall.. semua penghuni dalam rumah ni akan sepanjang masa asyik rasa lapar je. Ye la.. dah tu asyik duduk ngadap lap top. Bila si Ayah mintak itu.. si anak pulak mintak ini.. then ada la pulak yang tambah mintak itu mintak ini.
Maka tak kering tangan la si Ibu. Dari chips ke kuaci.. sampailah ke bubur kacang cicah ngan biskut kering.. asyik nak mengunyah saja..
Kut rajin kita tambah pulak dengan teh tarik.. kut tak pun.. kopi ais pekat..
Subhanallah..
Rezeki Allah mana lagi yang kau nafikan.
Anyway..
Ibu nak share cerita pasal ikan masin jeruk la kali ni.
Sebenarnya..
Tak pandai nak pilih mana yang sedap sebab pada Ibu semuanya pun sedap. Kut makan nasi ada sekali ikan masin ni.. alamat makan bertambah-tambah la kami. Especially Ibu la..
Sebenarnya..
Tak pandai nak pilih mana yang sedap sebab pada Ibu semuanya pun sedap. Kut makan nasi ada sekali ikan masin ni.. alamat makan bertambah-tambah la kami. Especially Ibu la..
Unlike kita di Tanah Malaya yang dah biasa dengan bau ikan masin or ikan goreng.. di sini.. kena sedikit hati-hati. Ada masa boleh jadi "kisah" dengan jiran. Especially kalau jiran tu jiran omputih.
Ibu pulak..
Since dah faham dengan resmi jiran di sini.. Ibu cuba elakkan goreng ikan masin sebelah malam or during hari minggu. Tapi kalau dah terpaksa.. nak buat macam mana pulak kan.
Dah jadi macam tu..
Kut tak goreng sebelah pagi.. kita gorenglah during orang pi opis. Rasanya setakat bibik pinoy takda la banyak songeh sangat.
Tapi..
Bau ikan masin ni susah jugak nak hilang. Especially bila dok dalam building terkurung ni. Gamaknya bila dah jadi macam tu.. ikan masin dah selamat dalam perut.. tapi mau minyak tu still melekat sampai ke lobby.
Solution..
Kita bakar la kemenyan arab ni. Hati jiran perlu jugak di jaga. Our family dah dok kat building ni hampir 7 tahun. Jiran-jiran tho' tak semua nama Ibu hafal.. well.. they have been kind to us.
Jiran macam ni.. kita kena hormat.. kita kena jaga hati mereka.
Well..
Actually segan pun ada sebenarnya. Sebab kalau dia orang masak nasi talam or anything like it.. masya'Allah.. aromanya sangatlah menyenangkan.
Namun..
Apakan daya.. tekak ku.. tekak orang kampung maka..
Ikan masin jeruk.. hiriskan bawang and cili padi.. then perahkan lemon secukup rasa.. wallahhhhh.. kut tak bertambah nasi.. tak tahu la hamba..
Ilal liqa' friend..
salam k.sham,
ReplyDeletesy lebih rela dimarah jirn lagi demi ikan masin goreng sesedp itu...hehehe
Alaikumusalam Ummu,
ReplyDeleteDulu penah jugak kena jeling.. then tau-tau depan pintu dah ada yang letak kemenyan arab jer..
betul kaksham
ReplyDeletemembuat sambal belacan goreng ikan masin dipadang pasir adalah super mencabar! memerlukan kepakaran memproses bau agar menjadikan bau Chanel 5 gitu!
benci tau! belacan ikan masin sedap apa!depa yang tak tahu
kalau kat tanah melayu, bau ikan masin buat jiran lagi kembang hidung..hehe
ReplyDeleteAdinda Yong yg sepelaung jauh nyer..
ReplyDeleteKan kan.. dia org tak tau nikmat "ikan masin" ni..
Dik Salbiah,
ReplyDeleteDok Malaya takda isu la.. kut stakat bau ikan masin.. takda hal nyer la.