Beautiful Friends

Tuesday, May 19, 2015

Ku tebus maruah seorang MELAYU..

Anak-anak sedang minggu exam. Ada yang exam ada yang tengah exam break. Nevertheless.. ini peluang untuk semua balik awal. By 11.30am.. insya'Allah semua dah pacak tunjuk muka depan pintu rumah.

While Cik Asben pulak masih lagi remotely bekerja dari rumah.

Hence Ibu ambik kesempatan ni untuk makan tengah hari bersama. Hari minggu susah dah nak dapat peluang sebegini sebab hampir setiap minggu hingga ke minggu akhir sebelum bulan puasa kami dah ada jemputan makan-makan di rumah kawan-kawan.

Dengan belanja yang minima.. tak perlu lauk-pauk yang mewah-mewah.. Ibu kongsikan di sini..

Nugget ayam..
Lauk emergency.. in case ada yang reject menu kali ni..

Daging masak lemak cili api..

Kerabu pucuk paku atau kalau kami orang N.9 panggil urap paku..

Kalau berhajat dengan resepi ;
Celur pucuk paku, bilas dengan air sejuk dan toskan.
Tumbuk ikan bilis dan lada hitam.
Mayang halus bawang merah.
Selepas tu, gaulkan pucuk paku, ikan bilis, lada hitam dan bawang merah.
Perahkan asam limau secukupnya.
Perisakan dengan garam.
Khalass..

Need no introduction..

Telur mata..
Perah asam limau..
Potong cili..
Potong bawang..
Boh kicap.. in our case.. kicap kipas udang kaler merah..
Epic babe..

Ulam pegaga dan timun..
Ini jer yang jumpa dalam fridge..

Belacan.. busuk.. like I care..

The kruk krak.. kruk krak..

On one hot sunny day.. ice tea solution to all..

 Berapa ringgit mau charge?

Allahumma bariklana..

14 comments:

  1. telur goreng dengan kicap, bagai takkan melayu hilang di dunia.

    ReplyDelete
  2. salam kak sham..
    yang last tuh paling power tuh..10riyal sanggup bayar..hehehe..
    simple tapi marvelous!

    ReplyDelete
  3. Alaikumussalam Ummu.
    10 riyal.. boleh niaga mcm ni.

    ReplyDelete
  4. Terbaikla lauk dia....!!!!


    Jom kawal dengan kolestrol dengan PHYTOCOL ST!

    http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/05/phytocol-st-cara-mudah-sekat-kolestrol.html

    ReplyDelete
  5. Kek somban, 6,7 hengget ni kak

    ReplyDelete
  6. Adui sham kemain masak lomak cili api e..macam dok sini yo ha he he

    ReplyDelete
  7. telur kicap tu nampak menyelerakan

    * lapar

    ReplyDelete
  8. Terima kasih Sue.
    Insya'Allah.. nanti K.Sham pi ziarah ya.

    ReplyDelete
  9. Acik,
    Memano poei pun.. masak lomak cili api tak buleh tinggal..

    ReplyDelete
  10. Bang,
    Dinner ni buleh la mintak OR tlg buatkan.

    ReplyDelete
  11. kerabu pucuk paku? sedapnyeeee lahai....lama tak makan...

    ReplyDelete
  12. Aishah,
    Jangan susah hati.. kat sana senang dapat stok. Pasar ari minggu sure ada jual.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...