Beautiful Friends

Thursday, January 24, 2013

Yang masam-masam itu penawarnya..

Kesihatan Ibu tidak begitu baik sehari dua ni. Mungkin sebab terlebih penat, kurang tidur dan mungkin jugak demam rindu pada Cik Asben. Makin tua ni makin bertambah sayang la pulak..

Cuaca jugak tidak begitu baik. Walaupun sejuk dah semakin kurang tetapi dah nak kena kan. Sudahnya, makan-makan pun terbantut. At last meggi goreng tomyam diharap mampu jadi penyelamat. Time macam ni selain dari sup, yang masam-masam jugak baik untuk menaikkan selera. Well.. in this case selera Ibu la.


Tapi tak jugak.. selang dua jam kena lapor diri sebab tekak dah rasa loya. At last..


Anak-anak yang makan beriya sebenarnya. Ibu dapat seruang ikan tenggiri tu terus surrender. Tekak dah tak boleh nak masuk lagi. Macam Cik Asben selalu kata "cannot go anymore". Errr.. sila sebut dengan tune loghat Kelate ya.

Cuma yang Ibu dok berselera, goreng sayur pucuk paku dengan kuah kicap cili padi yang memang Ibu sengaja buat extra MASAM.

p/s;
Goreng pucuk paku tak sempat nak posing sebab Amsyar dok sakan meratah.




6 comments:

  1. asben akak org kelate ker?

    pssttt cemana akak buat pais ikan tu...nampak sedap...ish xmacam org sakit pun tengok lauk pauk akak ni...mabeless gitu

    ReplyDelete
  2. Ye la Anis,
    Dia org Bachok.
    resepi.. nnt lepas selesai mengarang.. akak up kat sini ya..

    p/s;
    Tak susah pun nak buat..
    Kalau akak cuti masak, susah la. Anak2 akak jenis makan nasi.

    ReplyDelete
  3. Betul bila kita rasa tekak tak selera, loya atau badan dedar nak demam, menu masam tu la yang paling sesuai.

    Saya pun, selalunya memang tomyam la yang paling suka. Tak pun beli laksa.

    ReplyDelete
  4. Betul Azie,
    Yg masam tu la yg rasa enak time2 kita nak demam, batuk, selsema etc.

    p/s;
    Tomyam sudah.. mana la pulak nak cari laksa ni??

    ReplyDelete
  5. tskkk! terus rasa lapar ni memalam buta...dah le tadi saya makan spaghetti jer..

    ooo asben kak sham bachok mari ya..makan le sos bilis @ budu tu kan..kikiki..

    kalau arwah mak saya dulu, pucuk paku tu dia akan racik halus dan goreng dengan telur..macam telur dadar gitu...itu le lauk kesukaan kami..la ni tak sempat nak buat..kalau buat pun tak dak sapa nak makan..

    ReplyDelete
  6. Di rumah ni BUDU mmg stok brg kawalan. Yakni mkn bercatu. Anak akak siap buat kuah kalau mkn budu.

    LW,
    Mcm sedap jer.. blh try jugak tu. Pucuk paku pun ada secekak lagi ni.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...