Assalamualaikum all,
Ada adik manis si Farah ni dok tanya macam mana nak masak gulai daging salai dengan pucuk ubi. Sebenarnya tak susah mana sangat. Boleh jer pi skodeng or search under pucuk ubi.. wallahh.. and there you have it. Otherwise.. klik jer kat sini.
Sebenarnya I'm more concern on the cara-cara nak jaga or maintain stok pucuk ubi. Maklum saja.. bukan senang nak dapat stok pucuk ubi di sini. Pernah jugak Ibu mintak Bobby usahakan bawak dari Thailand.. nak tau apa dia kata.. "Sham.. only the goats and the cows eat tapioca leaves in my country". Very daaaa..
Dia tak tau nikmat makan pucuk ubi ni especially kalau partner dengan gulai daging salai or buat gulai telur. Lagi best kalau telur itik. Tapi kat sini, Ibu guna telur ayam je la..
Or.. kalau kami orang N.9 ni biasanya rebus je sekejap then layan dengan sambal gesek. Nantilah.. kalau ada rezeki kita share pulak cerita pasal sambal gesek ni. Nak original.. kena buat guna batu lesung.. blender.. tak aci yek..
So, untuk menunjukkan kecintaan Ibu pada "pucuk ubi" jom kita buat revision sikit pics masak-masak Ibu with pucuk ubi.
Selamat menjamu mata..
akak dera saya tau,sy posa today
ReplyDeletetp balik mesti dah lambat..pucuk ubi ada belakang umah tu.kena tggu sabtu ahad la kot klo nak buat
only the goats and the cows?? veryyy derrrr laaaaa..hahaha
ReplyDeleteehhh menggoda pulak lauk pauk tu... haishhh
Irfa,
ReplyDeleteTake it as sumber motivasi & inspirasi.. lps ni blh je pi petik pucuk paku buat ulam. Rebus sikit then cicah ngan budu.. aduhai..
NP,
Kan kan..
Trus skima kejap.. tang kambing & lembu yg x tahan tu.. dia blom cuba.. dia tak tau la..
Saya pun peminat pucuk ubi!
ReplyDeleteThanks kak sham! Waaa dah berair mulut ni. Masalahnya nak cari pucuk ubi tak tau kat mana. Daging salai tu buat sndr tak pe. Belasah guna oven je la.
ReplyDeleteSmRose..
ReplyDeleteSekapal la kita..
Farah,
Sedih la pulak K.Sham baca.
Kut dekat ni mmg dah K.Sham hantar sepeket ni.
Kalau mak saya selalu masak pucuk ubi dengan tempoyak n petai... fuhhhh... mmg tak nampak yang lain dah, lauk2 pun tak perlu dah
ReplyDeleteOPs... ada pertanyaan skit kaksham, macamana kak sham maintain kesegaran daun2 dari malaysia tuh yer, almaklum, saya ni selalu import pucuk2 semua tuh dari kampung. selalu bungkus dlm surat kabar yg lembab, tp taklah lama sgt pun, takat 2 minggu dah start layu
ReplyDeleteMila,
ReplyDeleteYg itu mmg "secukup rasa". Mmg dh x perlu lauk lain.
Biasa K.Sham buat mcm dlm gambar tu la.
Lps siap cuci & siang daun pucuk ubi tu then bungkus saja dlm aluminium foil.
Simpan dlm freezer.
Insya'Allah.. sempat la guna 3-4 bulan.
Walaupun nnt jadi daun pucuk ubi frozen.. cukup la utk melepas hajat.