Okey, its
dinner time.. something yang bakal mengharu-birukan toilet Ibu. Nevertheless,
sambil makan sambil berubat. Banyak khasiat biji petai ni. Pada yang tak
sanggup "mulut berbau", ape susah... lepas makan, pi la gosok gigi.
But, if you insist not to.. nak buek camano lak kan.
Dulu pun Ibu
tak berapa nak makan sangat lauk-lauk yang "berpetai" tapi bila dah
dok jauh dari Tanah Malaya ni, ngada-ngada la pulak. Dah la sekilo sampai
RM40.00.. tapi sangguppppp..
Okey,
without further ado.. pada yang rasa macam nak try masak sendiri.. resepi as
per below ya. Selamat mencuba.
Bahan-bahan;
Segenggam
biji petai yang telah dibuang kulit
* Cili api
secukup pedas
* Sebiji
bawang besar
* 5-6 ulas
bawang putih
(Semua
bahan-bahan * ditumbuk kasar)
Segenggam
ikan bilis
Tauhu basah
(dipotong
kecil dan digoreng sedikit)
Cara-caranya;
1- Tumis
bahan-bahan * hingga naik bau.
2- Masukkan
ikan bilis dan goreng hingga sedikit garing.
3- Setelah
itu masukkan tauhu yang telah digoreng, biji petai dan gaul serata.
4- Perasakan
dengan garam.
5-
Alhamdulillah.. dah siap.
No comments:
Post a Comment