Lunch time..
Akhirnya selepas beberapa hari masak sup, sup dan sup lagi.. hari ni Ibu menggulai semula. Pada yang kurang faham dengan istilah "menggulai", sama je maknanya dengan masak kuning atau masak lemak. But to those originated from Negeri Sembilan, I strongly believed you wouldn't be having any problem understanding the term of "menggulai".
This dish is very simple to prepare hence its also very versatile ie. you can add any sidekicks into it. Such as mangga, bachang, petai, kacang bende, cepu, belimbing buloh, kundang muda etc. Only in this entry, I some how or rather, decided to use "sawi jeruk". Sebenarnya setelah sekian lama Ibu mencari, baru je jumpa semula di kedai Bobby. Tapi yang makannya hanya Ibu sorang jer.. Cik Asben and Amsyar (as always and already proven) tak akan makan sawi jeruk tu. Reason being, the texture of the mustard pickles itself. Tak apa la, Ibu makan sensorang jer la.. yakni.. more for Ibu la.
Pada yang berhajat, resepi ada di bawah ya..
Bahan-bahannya;
Ikan tenggiri (ikan lain pun okey jer cuma as always.. be reasonable)
* Kuantiti ikan terpulang pada saiz hidangan masing-masing
Sawi jeruk
Cili api secukup pedas
Serbuk kunyit (kunyit hidup jarang sangat la jumpa di sini)
Santan pekat 1 tin
Cara-caranya;
1- Blend cili api hingga hancur, tapis dan ambil airnya sahaja
* Ibu tak suka tengok serpih cili dan biji cili dalam kuali
2- Masukkan santan, sedikit air dan serbuk kunyit, dan kacau selalu
* Elakkan pecah minyak atau meruap, nanti kuah tak cantik dan rasa pun "kureng"
3- Apabila kuah telah mendidih, masukkan ikan
4- Cuci sawi jeruk dan potong mengikut saiz/besar/kecil yang dikehendaki
5- Masukkan sawi jeruk ke dalam kuah dan masakkan seketika
6- Perasakan dengan garam
* Please be courteous with the use of salt for the mustard pickles is already salted
7- Siap sudah..
No comments:
Post a Comment