Masih bertemakan belimbing buloh, marathon ni babe.. sementara stok masih
segar. Sedikit penambahan untuk menu pagi tadi. Kalau orang N9
panggil, sambal gesek. Tapi jangan ditanyo tang mano dapek eh perkataan
"gesek" tu yo. Sobab eh, sey pun tak tahu mano datang eh..
Pada
yang sudi berkongsi ilmu.. jom semak resepi.
Bahan-bahan;
Belimbing
buloh
Ikan
bilis - dicuci dan ditoskan
Cili
api
Belacan
(a bit of alteration, resepi asal.. tak ada pun)
Garam
Cara-caranya;
Tumbuk
semua bahan tadi hingga separa hancur.
*
sebaiknya belimbing dimasukkan/ditumbuk akhir sekali.
*
pakai chopper atau blender tak aci.. sedap lagi tumbok dengan batu lesung.
(tapi
kalau dah tak ada tu, pandai-pandai la adjust)
Perasakan
dengan garam.
Gaul
serata.
Dah
siap...
No comments:
Post a Comment