Assalamualaikum all,
Pagi ni Ibu nak share one simple recipe, sambal tumis ikan sembilang salai. Ni bekal Cik Asben ke opis untuk hari ni sebenarnya. Actually ini balance dari 6 ekor ikan sembilang salai buah tangan dari Ustaz Romizi. Bukan senang nak dapat rezeki macam ni. Lain la kalau duduk di Tanah Malaya. Kalau pun bukan the authentic yang bersalai, at least masih senang la jugak nak dapat yang separa bersalai. What I mean by "separa" is, ikan sembilang tu bukanlah disalai dengan sabut kelapa atau tempurung (melalui asapnya) but disalai hanya dengan menggunakan kayu arang biasa. Nevertheless, its still better than nothing.. isn't it.
Just like other masak sambal tumis, the prosess of cooking it still the same. But as for me, I prefer to skip on the asam keping or pes asam jawa sebab Ibu lagi suka my sambal tumis a bit manis rather than sedikit masam.
Well, to prove it.. why don't we share the recipe. Shall we..
Bahan-bahan;
Ikan sembilang salai
(Ibu cuma ada 3 ekor sahaja)
Pes cili kering/cili boh 5 sudu makan
* Sebiji bawang besar
* 4-5 ulas bawang putih
(dikisar halus)
Sedikit gula
Sedikit garam
Sidekicks
Its up to you.
You may add tomatoes whereas in this manner Ibu cuma guna sebiji bawang besar yang dihiris sedikit kasar.
Cara-caranya;
1- Tumis bahan kisar hingga naik bau.
2- Setelah itu, masukkan pes cili kering dan goreng sehingga terbit minyak.
3- Kemudian masukkan ikan sembilang salai yang dipotong dua dan kacau perlahan.
(you can also keep it in one piece. Ibu kena potong dua sebab barang kawalan ni)
4- Perasakan dengan garam dan gula.
5- Akhir sekali masukkan bawang.
(Ibu suka bawang a bit crunchy, sebab tu masuk akhir sekali)
6- Dah siap...
No comments:
Post a Comment