Beautiful Friends

Friday, October 25, 2013

4 TABIAT PUNCA KEGEMUKAN

Assalamualaikum all,

Being PEREMPUAN tidak dinafikan Ibu sangat suka baca benda-benda macam ni. Buat or tak buat.. itu bukan soalnya. Ada masa kita hanya nak the INFORMATION.

Then semalam ada sorang lady friend post entri ni.. so Ibu tumpang memanjangkan untuk bacaan to those yang rasa beri faedah dan menafaat. Yang lain-lain tu.. jangan carasss Ibu ya..


(1) Tidur terlalu sedikit/banyak – 
Hasil daripada kajian Wake Forest, seorang yang tidur kurang daripada 5 jam akan meningkatkan risiko perut buncit sebanyak 2 setengah kali ganda. Manakala seorang yang tidur melebihi daripada 8 jam pula akan meningkatkan risiko sebanyak 3 kali ganda. Masalah tidur adalah merupakan punca gemuk yang utama.


(2) Minuman bergas – 
Kajian mendapati bahawa seorang yang minum 1 atau 2 tin minumun bergas sehari akan meningkatkan punca gemuk sebanyak 33 peratus. Penyelidik membuat teori bahawa pemanis buatan akan meningkatkan lagi selera makan seseorang.

(3) Mengelak waktu makan – 
Berdasarkan kajian oleh Calorie Control Council, 17% rakyat Amerika bersetuju bahawa mereka mengelak waktu makan semata-mata untuk kurus. Tetapi ia sebenarnya akan meningkatkan risiko punca gemuk. Ini kerana apabila anda tidak makan, ia akan melambatkan pergerakan metabolisme dan akan meransang seseorang untuk berasa lapar. Peratus anda makan secara berlebihan pada hidangan seterusnya adalah tinggi.


(4) Makan terlalu cepat – 
Hasil daripada kajian Journal of the American Dietetic Association mendapati bahawa seseorang yang makan dengan cepat biasanya akan makan secara berlebiham. Ini kerana perut akan mengambil masa sekurang-kurangnya 20 minit untuk memberitahu otak bahawa anda telah mendapatkan makanan yang secukupnya. Ia adalah merupakan punca gemuk utama yang ramai masih tidak sedari.

Khalass..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...