Beautiful Friends

Tuesday, December 24, 2013

Jom muhasabah diri..

Assalamualaikum all,

Terbaca.. and rasa nak share kat sini. 

Tanda-tanda hidup kita TAK BERKAT ialah :

1. Duit banyak, tapi cepat jer habis. Tak tau duit pergi mana. Pendapatan bertambah, tapi asyik tak cukup jer. Duit banyak dihabiskan pada benda yang sia-sia. Patutnya bila duit dapat banyak, sedekah pun kena la bertambah. Tapi tak, kita jadi makin kedekut. Sedekah tak bertambah, duit tetap habis ke tempat lain. 

2. Buat kerja, tak siap. Projek ada macam-macam, idea banyak, tapi satu pun tak berjaya. Macam-macam usaha dibuat, macam-macam projek kita cuba nak lakukan, tapi semuanya tergantung. Semuanya tergendala. Satu pun tak berjaya. Kalau ada yang menjadi, tapi tak seperti yang dirancangkan.

3. Buat sesuatu, tak dapat manfaat. Baca buku banyak, tapi ilmu satu pun tak lekat. Nasihat orang pandai, tapi diri pun tunggang langgang.

4. Masa habis dengan sia-sia. Kononnya sibuk, tapi sebenarnya banyak masa dihabiskan dengan perkara yang sia-sia. Leka mengadap facebook, leka tengok TV, leka berborak dengan kawan, leka main games, leka melepak dengan kawan-kawan. Tapi nak luang baca Quran 5 minit sehari pun tak boleh. Solat pun akhir waktu. Solat tak sampai 5 minit. Zikir langsung tak amal. Malah nak berdoa untuk diri sendiri pun malas.

Adakah kita salah seorang yang mengalami atau merasai tanda-tanda di atas? Mari kita sama-sama muhasabah diri. Tanya pada diri, adakah kita salah seorang daripada orang yang tidak mendapat keberkatan dari Allah... Nauzubillah..

Kredit to : Islam Agamaku

4 comments:

 1. Nasihat mak saya, rezeki yang dikongsi bersama orang tua akan lebih berkat...

  ReplyDelete
 2. Insya'Allah.. semua rezeki yg dikongsikan dengan org tua.. terutamanya kedua org tua kita.. berkat.

  ReplyDelete
 3. setuju ngan kak azie
  tq kak sham utk perkongsian

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...