Beautiful Friends

Thursday, April 24, 2014

Hutang itu WAJIB dibayar..

Assalamualaikum all,

Not so long ago ada kawan lelaki kami kahwin. Terlajak la jugak. Ya'ni cecah 40 la jugak time tu. Tak jadi hal pun.. dah jodoh dia nak sampai time umur tu kan. Semua ni ketentuan Allah.. lambat.. cepat.. siapa kita nak mempertikai.

Cuma yang tak best ni.. bila dia nak kahwin dia start calling-calling segala suku-sakat kenkawan yang pernah sama kerja dengan dia dulu. Hatta.. kami pun terjebak jugak la. Bukan nak menjemput tapi cuma nak S.O.S. Adatlah.. ada ketika.. ada jugak yang tersepit.

Sekali bila dia sebut nak pinjam 5K.. tercekik air liur kami sekejap. Lepas ding-dong-ding-dong.. akhir qalam.. kami pun hulur la 1K. Dengan akadnya akan dibayar semula selepas 3 bulan.

Dah ramai yang "berpesan" sebenarnya.. dengan sebab itu instead of 5K tinggal seribu saja. Bukan kami kedekut tapi seikhlasnya.. memang itu saja yang kami mampu.

Nak jadi kisah.. selepas 3 bulan belum lagi nampak tanda yang kawan sorang ni ada usaha nak membayar hutangnya. And seperti biasa, bila jadi macam ni.. Ibu la yang jadi mangsa.. 

Bukan jadi mangsa apa pun.. cuma jadi mangsa "tukang kutip hutang". Cik Asben ku jenis yang "terlampau penyegan dengan kawan-kawan".

Maka setelah puas mengarang ayat maka mula la sesi mengayat. Alangkah sedih bila kita yang memberi hutang tapi akhirnya dilayan macam kita pulak yang membuat hutang.

Tak kisah la.. walaupun setelah hutang dibayar.. nama Ibu terus di-UNFRIEND dari nama-nama senarai kawan. 10 tahun berkawan.. akhirnya itu penyudahnya.. sedih?? well I'm not.

Sebab.. kalau itulah peribadi sebenar kawan yang sorang ni.. Ibu redha.

Ding-dong-ding-dong.. baru-baru ni kami dijemput semula ke group kawan-kawan lama. Ding-dong-ding-dong dapatlah banyak update terkini pasal kawan-kawan lama. Antaranya.. tak lain tak bukan.. kawan yang sorang tu la.

Rupa-rupanya ramai yang masih menunggu giliran masing-masing.. 

Aduhaiiii.. malangnya la nasib.

Morale of the story..

Macam ni sajalah..
Hutang tetap hutang. Dah pandai berhutang... pandai-pandailah bayar.. "beransur" tu adat tapi jangan tak "bergerak" langsung. Sebab "berhutang" ni berat..

Tak percaya.. 

Surah Al-Baqarah ayat 283 : (tafsiran) 
Dan jika kamu berada dalam musafir (lalu kamu berhutang atau memberi hutang yang bertempoh), sedang kamu tidak mendapati jurutulis, maka hendaklah diadakan barang gadaian untuk dipegang (oleh orang yang memberi hutang). Kemudian kalau yang memberi hutang percaya kepada yang berhutang (dengan tidak payah bersurat, saksi dan barang gadaian), maka hendaklah orang (yang berhutang) yang dipercayai itu menyempurnakan bayaran hutang yang diamanahkan kepadanya, dan hendaklah ia bertaqwa kepada Allah Tuhannya. Dan janganlah kamu (wahai orang-orang yang menjadi saksi) menyembunyikan perkara yang dipersaksikan itu. Dan sesiapa yang menyembunyikannya, sesungguhnya ia adalah orang yang berdosa hatinya. Dan (ingatlah), Allah sentiasa Mengetahui akan apa yang kamu kerjakan.

In short.. kiranya.. hutang ni WAJIB dibayar.. as simple as that..

4 comments:

 1. kerana $$ adik beradik boleh gaduh
  inikan lagi org yg xde pertalian
  tak gitu kak sham?

  ReplyDelete
 2. sentiasa berdoa agar dapat melangsaikan segala hutang piautang..

  ReplyDelete
 3. hubby saya selalu cakap, kalau bagi pinjam qardhu hassan tuh kena bersedia untuk halalkan jer hihihi

  ReplyDelete
 4. kerana duit dan harta, adik beradik boleh bergaduh. apa lagi kawan2 kan.

  su ingt lg, ada seorg kwn yg pernh 'terkena' macam k.sham, bercerita dan berpesan pd su, 'kalau saygkan kawan2, jgn bg pinjam duit. tolong cara lain'.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...