Beautiful Friends

Monday, April 6, 2015

Sambal sardin dengan kentang.. dalam hati ada taman..

Alhamdulillah.
Sesi persekolahan 2015 yang baru dah bermula semalam. Ada jugak certain school starts on September. And walaupun anak-anak Ibu bukanlah first year nak masuk sekolah.. tapi gamaknya masih macam tu jugaklah.

Dengan orang berebut kat opis nak bayar yuran.
- Sistem online asyik down jer. Ramai sangat yang login kut.

Dengan segala jenis ragam manusia masa nak membeli uniform etc. Dah diberi tempoh masa minggu cuti tapi adatlah tak semua berkesempatan nak datang ke kedai sekolah over the weekend.. or memang dah jenis suka 'last minute'.

And waktu ni jugaklah segala kedai jahit akan mula sibuk dengan segala alteration. Yang nak pendek kaki seluar.. kecik yang itu.. besar yang ini.. biasa sangat la tu.

Whereas Ibu..
Lebih suka pakai sahaja apa yang ada dulu. Lega-lega sikit nanti.. kita buatlah apa-apa yang patut. Otherwise.. beli la uniform before sekolah tutup (biasanya waktu ni lagi senang nak dapat size) then kita pi la buat apa yang patut.

Pernah jugak anak-anak tanya.. kenapa diaorang jarang pakai baju baru.. my answer would be.. jangan nak membazir. Kita pakai apa yang ada dulu.. after all its only baju and seluar.

But.. lain orang tentu lain pulak caranya.

Sementara tu sama jugak masa ambik result exam.. dah diberi pekeliling 9am to 2pm tapi lepas kul 1 jugaklah yang paling ramai datang.

Dah jadi macam tu.. pandai-pandailah adjust masa.

Tapi yang Ibu nak share di sini.. its not a culture.. tapi common sangat the Arabss practise kat sini. Some sorts of appreciation for the teachers.

Masa time nak pi ambik result tu.. ada yang bawak bunga.. ada yang bawak manisan.. macam-macam.

Actually.. ntah la. Tho' kena la sikit belanja.. but Ibu pun buat jugak.

Ye la dah setahun anak-anak kita dia orang dok jaga.. dok didik.. semuanya dengan maksud yang sama.. untuk menyampaikan ilmu.

Berkat atau tidak.. terpulanglah pada kita untuk menilai.

And tho' anak-anak Ibu semua lelaki.. tapi jangan terperanjat kalau masing-masing dah pandai pilih bunga.. balut hadiah.. cari manisan.. etc. Benda-benda baik macam ni biasanya Ibu bagi jugak subsidi. Tak tergamak pulak nak tengok masing-masing mengira fils, ruba' and nus untuk beli itu ini.

Syukur.. dengan izin Allah..

 My Manja prepared these for his class teacher..

Alhamdulillah.. ada kemajuan.. syukur..

Cuma 2 orang ni jer yang sempat bergambar dengan cikgu masing-masing. Si Cinonet tak sempat sebab kelas dia ramai sangat Mak Arab sembang kedai kopi. So ambik result.. khalass.


Anyway..
Buntu tak tahu apa nak masak.. godek-godek gerobok jumpa pulak sardin 2 tin and kentang sebiji.. so jadi la sambal sardin pedas with kentang. Alhamdulillah.. lauk emergency yang tak pernah mengecewakan langsung.

Kat sana macam mana pulak?

4 comments:

  1. Saya bagi hadiah masa last darjah 6 tu jer kak, selain dari masa hari guru....hehehe.

    Sambal sardine, tak pernah tak laku.

    ReplyDelete
  2. Aziela,
    Di sini tak ada sambutan khas untuk hari guru.
    - akak ni cumo ngikut an ghagam anak jo.

    ReplyDelete
  3. eloklahmcm tu . kat sini hari guru je cikgu dpt hadiah . itu pun dr anak murid bkn ibu bapa ...tahniah utk si bujang itu ...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...