Beautiful Friends

Tuesday, January 22, 2013

All with LOVE..

Today is a big day for Amsyar. Hope everything will be okey then. Just like me, Amsyar too suka layan blog masak. Tengok gambar then request mana-mana yang berkenan. As long as bukan baking, insya'Allah. Tangan Ibu tak bedung tang hat tu, nevertheless Ibu memang tak sanggup nak mengemas dapur especially kalau hasilnya masuk tong sampah.

Rendang ayam & jantung pisang..

Tu hari ada dia ternampak menu ni in one of the blog yang Ibu suka ziarah. Tho rempah-rempah totally lain, cuma tinggal yang main item saja yang Ibu kekalkan. Biasalah bab-bab meng-alter ni kan.

Guna saja apa yang ada.. sayur campak-campak

Nevertheless, from the bottom of my heart, love you sayang.. Tho Ibu selalu jadi Tarzan (tapi sekarang dah kurang.. sikit) hope you will forever and always understand.. that's only me. Ibu tak pandai nak lemah lembut.. but you know that, don't you honey.




10 comments:

CeqGu said...

wahhh mabelesss lauk rendang tu kak.tak pernah try lagi buh jantung pisang...alahai tetiba rindu kat rendang umi kat kg...terbaekkk punya

Shamsiah Abdul Rahman said...

Anis,
Kalau mak kita yg masak.. hatta tumis air biasa pun sure sedap.. sebab dia masak dengan kasih sayang..

Yong Is My Name said...

Kak Sham!!!

Sedapnya!!
Lapor terus..
Sat lagi yong hantar mangkuk tingkat, nasi kasi taruk lebih yea

Shamsiah Abdul Rahman said...

Utk jiran sebelah (border), apalah sgt kan..
Dh tu org sana pun faham2 la ya.. pandai2 la pulak nak balas..

Khairul Abdullah said...

Betul tu Kak, setiap perkara yan dibuat dengan penuh ikhlas, bertanggungjawab dan dengan kasih sayang..hasilnya pasti adalah yang terbaik.

Uncle Lee said...

Hi Shamsiah, Wow! I have not eaten that jantung pisang more than 30 years! Last I think was in Kuantan at a Malay friend's home.

And your sayor champak2....that udang and red chilli....betul sedap best. If dapat jemput datang makan, siap kan tiga pinggan nasi....I buat magic, lichin kan tiga pinggan, ha ha.

Chili besar jangan dibasuh,
Kalau dibasuh hilang pedasnya.
Bukan berbahas mencari musuh,
Matang berbincang mencari bijaknya.

I have always loved Malay food, one reason I had many Malay friends before....as well when working, had Malay neighbours.

As I travelled a lot back then, on my way home I'd buy fresh crabs from Kuantan, or durians from Taiping, or even fresh udang galas from K. Selang or Tg Tuallang, Pantai Remis, fish (I had a ice box in my car) and give my Malay neighbours....as they kept an eye on my house during my absence.

As well I gave them permission to pluck the 4 angle beans growing next to my fence, or the chillies, papayas in my garden.
I was a bachelor then....in return my Malay neighbours will pass over the fence some special dishes they cooked.

Maybe should have married 2 wives, huh? One day Chinese food, next day Malay food. Then again saya suka makan curry...how?
Ha ha ha.
Have a nice day.
Lee.

azieazah said...

Selamat Ulangtahun Kelahiran tu AMSYAR. Semoga menjadi anak yang cemerlang dan membela keluarga.

Rendang ayam tu bias, tapi sekali dgn jantung pisang tu yang luar biasa.!

*suka baca komen Uncle LEE..

Shamsiah Abdul Rahman said...

KA,
Kan kan kan..
Omak K.Sham selalu pesan, buat keja kecik mana pun kalau x ikhlas.. hasilnya x bertahan lama.


Lee,
Thanks for sharing your endless wonderful story. BTW, love your "pantun" & I might want to borrow it in near future time. But jgn mintak royalti ya.. I org miskin. Tak cukup wang mau bayar Tuanku punya saman nanti.

p/s;
I too love Chinese food. Especially itik panggang. Here in Ikea Kuwait their selling it everyday. I suka buat sup with extra ginger & sawi jeruk.


Azie,
Sebenarnya biasa jugak org buat rendangg ayam & jantung pisang. Kalau Azie gugel resepi.. sure jumpa.

Lady Windsor said...

wahh jantung pisang..mak saya dulu suka rebus dan cecah air asam/ tak pun cecah budu..lepas dia tak de kami pun tak reti dah makan jantung pisang tu..huhu sedap!

Shamsiah Abdul Rahman said...

Mmg sedap.. kalau sebiji tu mmg x cukup sbb sama berebut dgn anak yg sulong.

Alah LW, kalau teragak pi je kedai mkn.. kt Msia sng nak cari.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...