Precious Friends

Wednesday, February 12, 2014

Ikan bakar.. adjust sendiri..

Ada masa sampai jugak tahap tepu kan.

Langsung tak boleh fikir apa nak masak. Kut tak pun terlebih idea nak masak sampaikan satu pun tak menjadi. Tapi kali ni kes langsung tak ada idea nak masak. So solution.. kita buat ikan bakar je la. Lepas tu ikut suka la nak gaya macam mana pun. Nak cicah dengan cili kicap ke.. makan dengan kicap manis saja or just plain ikan bakar.


Side dish.. ada la goreng sayur kacang sikit. Jangan langsung tak ada vege kan.

Btw.. Ibu guna ikan tenggiri.. my boys kurang rajin nak buang tulang ikan. Kut biasa tu kalau bakar ikan terubuk.. dia orang makan jugak tapi jenuh la kita orang tolong scan tulang ikan untuk dia orang. Makan tetap makan. Rugi la kan kan..

Nak cerita itu jer.. khalass..

10 comments:

rostina76 said...

xbiasa la plak makan ikan tenggiri bakar k.sham…..klu kat sini famous dgn ikan tongkol bakar.

Shamsiah Abdul Rahman said...

Ikan tenggiri di sini besar2.. so sng anak2 K.Sham nak makan.. tulang-less.
Ikan tongkol.. layan nasik dagang je la..

Aziela said...

Saya pula dah teringinnn sangat nak makan ikan parang asam pedas. Ikannya dah ada, nak masaknya kena tunggu cukup ahli. Arahan mutlak dari hubby.

Shamsiah Abdul Rahman said...

Ikan parang asam pedas mmg mantap tu.
W'pun seksa sbb nak scan tulang ikan..

Real Life in Malaysia said...

Nak buat laporan cuaca je Sham ... dah tiga minggu tak turun hujan ni Sham ... panas masyaAllah ... asyik minum air kosong je ... tak ada rasa nak masak dan makan ... so kita keluar cari salad dan kangkung (yong tau foo :) dan satay sikit timun bawang lebih :) ... wassalamualaikum warahmatuLLah Sham :)

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum wbt REAL,
Masya'Allah..
Patutlah kenkawan semua dok busy post psl hujan. Kami di sini pulak dok kesejukan. Anak2 seronok la sejuk.. tp yg Ibu nyer ni dah tak larat berstokin, pasang heater berbagai dlm umah.

Tp kan.. yong tau fu mmg best pun..

t.a.t.a said...

Kak, the banana leaves tu mana dapat? Bawa balik atau beli di sana?

Shamsiah Abdul Rahman said...

Daun pisang ni beli kat sini TATA. Tp order ngan kedai Siam tu la. Kat Carrefour ada gak tapi biasa cantik kat luar jer. Dalam dah kuning.

Irfa said...

sy suka cicah cili kicap ;)

Shamsiah Abdul Rahman said...

Sama la ngan K.Sham.
Mmg sentiasa ada stok dlm fridge pun.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...