Beautiful Friends

Monday, February 3, 2014

Bukit Putus.. yang dah tak putus..

Dulu Masa kami memula kawin dulu.. macam-macam kata telinga ni kena terima.. cerita pasal Bukit Putus is for sure. Ular kena palu la.. pening la.. nak muntah la.. jauh la.. jalan berbelit la.. sapa punya mulut.. ada laa..

Tapi hari ni jangan nak auta lagi. Kut jauh.. naik je flight.. turun Sepang nanti kami pi ambik kat epot. Orang KL pulak jangan banyak songeh nak kata pening etc.. sebab jalan dah lurus.. jalan dah cantik. Kut Nilai 3 boleh sampai.. lajak sikit dah boleh sampai kampung Ibu. Penat drive (kut la) boleh singgah rendam kaki kat Ulu Bendul dulu. Yang tak pernah dengar pasal Ulu Bendul.. try tanya Tok Wi or Cik Gugel.. macam-macam gambar boleh tengok.. macam-macam info boleh dapat..


Ni pun gambar ehsan Cik Gugel..

Ni Ibu nak share perkembangan jalan Bukit Putus yang dulu dan yang terkini. Actually lama dah dan cerita.. tapi ni la baru ada bahan bukti yang cun sikit.. sila jamu mata ya..


Orang kampung pun dah pandai shopping di Seremban. Kut dulu Pekan Bahau jadi tumpuan.. sejak jalan dah lurus ni makin senang nak ke Seremban. Kita orang pun kalau balik sana.. kejap-kejap naik Seremban.. kejap-kejap pi Nilai.. kejap-kejap naik KL. Jalan dah cantik babe. Redha je la dengan "minyak kereta" yang selalu kena isi.

Tapi kan kan.. sojak Giant dah bukak cawangan kek Kolo Pilah ni kan.. makin sonang kito oghang. Sonang banyak Omak sey..

10 comments:

  1. Kalau dulu pergi Pilah kena pula ikut belakang lori, berjanggut........ sekarang ni pecut ajer..... tapi kena hati-hati sebab sebelum Ulu Bendul kat korner tu selalu accident.......

    ReplyDelete
  2. Bila last akak balik Malaysia?

    ReplyDelete
  3. sey ni ramai kawan org nogori dari kat uni smp le ke rumah bujang sblm kawen, asyik makan gulai lomak ajo eh kekdahnyo, kolo pilah pun ado ehh tapi sey xpenoh sampai ulu bendul tu. tapi sey mmg suko nogori ni, bak kato org kayo rayo org nogori ni dgn adatnyo

    ReplyDelete
  4. Zana,
    Masa K.Sham balik raya lepas.. mmg byk kali kat situ jln sangkut sbb accident.

    ReplyDelete
  5. TATA,
    Last balik bln Jun-Sept tahun lepas.
    Insya'Allah.. tahun ni mcm tu jugak.

    ReplyDelete
  6. Ros,
    Adat perpatih.. very interesting.
    Tapi ghamai yg salah anggap adat tu mcm diskriminasi pado kaum lelaki.

    Anyhow.. terpulanglah pado masing-masing..

    ReplyDelete
  7. ado ayor terjun gak yer k.sham...mcm best nampak..

    ReplyDelete
  8. Ummu,
    Dah byk kerja penambahbaikan.. tapi air terjun mmg ada.

    Mmg best pun lepak kat Ulu Bendul ni.
    Cuma yg K.Sham sikit risau.. sejak kes "kepala air" yg dulu tu.. takut jugak nak bawak anak-anak ke sana especially bila musim hujan.

    ReplyDelete
  9. DULU ADA JE ORG BUAT CITER SERAM PASAL KARAK DAN BUKIT PUTUS ;)

    ReplyDelete
  10. Irfa,
    Sampai hari ni cerita2 tu masih ada. especially those yg masih ikut jln lama.

    Biasalah tu.. bila kita penat.. waktu tu la syaitan paling sng nak masuk line.

    Semoga kita semua dijauhkan dari cubaan yg sedemikian. Insya'Allah..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...