Precious Friends

Friday, February 14, 2014

Ikan bakar tumis petai.. ala-ala Ikan Bakar Ana, Kuantan

Last two years.. kami pernah makan at Restoran Ikan Bakar Ana, Kuantan. Tak tahu nak makan apa so kami serahkan semuanya to our host. Kira macam our tour guide la jugak.. merangkap "jejak kasih".

Then our host ordered "ikan bakar" ni. Siap ada petai.. sambal tumis segala. Well it was our first time. Tak tahu what to expect. Well.. it turn out very nice. Sedap. Tapi takkan la Ibu nak tanya tukang masak tu macam mana nak masak kan.

So recently.. teragak punya pasal.. Ibu just try and error jer laa. Alhamdulillah.. the result.. cuma tinggal tulang.

Ini rupa ikan yang dah selamat dibungkus and sedia untuk dibakar..


Anyway.. this is my version of ikan bakar tumis petai. Cuma Ibu tak bakar tapi guna oven saja. Nak cepat kan. And Ibu masak dalam aluminium foil plus lapik dengan daun pisang. Nak jugak dapat bau sikit.

Kut ada yang nak try.. ini version cara Ibu masak.

Very simple.. tumis bawang merah and bawang putih. Tunggu naik bau then masukkan cili boh (cili blend) then bila dah terbit minyak.. masukkan daun limau purut. Ibu tambah petai and bawang besar yang dah dimayang sedikit tebal.

Perasakan dengan sedikit gula and garam. Setel.

In the mean time, ikan tu Ibu dah lumur dengan sedikit garam.

Bila sambal tumis tu dah sejuk.. Ibu apply pada ikan tu. Bungkus (macam dalam gambar). Then masak dalam oven. Beressss..



Btw, itu gambar Ibu and our host masa makan-makan di Restoran Ikan Bakar Ana tu.

8 comments:

Laura Azura Zainal said...

Glamer abis kedai Ana Ikan Bakar ni kak kat Kuantan. 3/4 caw kat tanjong lumpor tu. Hahahahaha

t.a.t.a said...

Oh ingat makan kat sana. Eh ada jugak eh gaya makan macam tu kat sana. Hahahaha. Tertipu seh gue.

rostina76 said...

cam sedap je k.sham….terliur plak. nak cuba la versi ibu sham ;)

Shamsiah Abdul Rahman said...

Laura,
Kami ada baca kat Cari Forum.. tu yg terjah sana terus.

Shamsiah Abdul Rahman said...

TATA,
Mcm2 ada.
Cuma rezeki kami malam tu extra baik dari biasa.
Ada yg kata mkn kt sana kotor, lalat etc.
Tp time kami kat sana.. alhamdulillah.. no complaint.. LAZISSS..

Shamsiah Abdul Rahman said...

Ros,
Sesekali tukar selera.. tukar dari kebiasaan..

P/s;
Tak sedap. jgn blame K.Sham ya..

Su @ Aya said...

Kak Sham, nanti su nak cuba la! Mesti sedap kan! hehe...

Shamsiah Abdul Rahman said...

Insya'Allah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...