Mood
masak masih belum mari lagi. Segala yang dibuat rasa lemau and basi saja. Badan
masih lagi lesu. Tambah pulak bila tak cukup tidur. Inilah bahana kalau berjaga
melayan cd sampai ke subuh. Tidur malam and tidur siang walaupun dalam kuantiti
yang sama tapi kualiti nyer tetap lain.
Only
one word... ehhh.. two words.. PADAN MUKA yang Ibu boleh kata. Entah berapa
hari la pulak Ibu boleh recover semula ni.
Tapi
pagi ni Cik Asben nak pi kerja. Takkan nak hidang air horlick nestum saja kan
kan. Dah la malam tadi kami makan di luar. Which was.. tak best sangat la
pulak. Walhal dah ziarah tempat yang sama pulak tu. Frust... nantilah Ibu
cerita.
Makanya..
darikan Cik Asben pi kerja dengan perut kosong, terimalah dulu mi bandung
instant. Ibu kata instant sebab Ibu guna perencah dalam peket sahaja. Tumis
bawang merah dan bawang putih, masuk perencah, masuk udang, masuk sawi..
khalassss.
Alhamdulillah,
tak la mengecewakan sangat. Ibu ni ada satu ill-feeling bab masak. Kalau masak
dalam keadaan separa "ikhlas" selalunya hasil kurang menjadi. Sungguh..
tak tipu ni.
Okey,
pagi Ahad makna nyer banyak kerja nak kena buat nak kena settle. Ye la, Jumaat
and Sabtu dah puas berjimba. So.. faham-faham sahajalah kan kan.
Tapi
kalau ada yang rajin, boleh la cuba resepi kat bawah ni..
Bahan-bahannya;
4-6
ekor udang basah
50 gram
udang kering ( blend )
1/2
biji bawang besar
3 ulas
bawang putih
5
tangkai cili kering
Stok
daging (kiub)
4 biji
telur
Sawi
Gula
Garam
Side-kicks;
Bawang
goreng
Hirisan
cili merah
Hirisan
daging
Limau
kasturi / limau nipis
Tauhu
goreng - hiris nipis
Cara-caranya;
- Blend
bawang besar, bawang putih, cili kering.
-
Panaskan minyak dan tumis hingga naik bau.
- Masukkan
udang kering yang telah diblend.
-
Kemudian masukkan stok daging, hirisan daging dan udang basah. Didihkan.
-
Masukkan pula gula dan garam secukup rasa.
-
Kecilkan api. Pecahkan telur.
-
Jangan kacau supaya telur tidak pecah.
-
Biarkan telur masak / separuh masak (terpulang).
- Akhir
sekali masukkan sawi.
-
Selesai sudah.
hurmm kita serupa la kak. kalau time kureng ikhlas tu, masak apa pun tak jadi. kalau tengah sedih pun sama gak, rasa makanan tu pun sebijik cam tuan yg masak, sedih betul rasanya hehehe
ReplyDeleteAnis,
ReplyDeleteK.Sham mmg selalu mcm tu.
So blh agaklah end-result masak macam mana kalau hati dah ehem ehemmmm tu.
Nak ambik gambar pun, serba x menjadi.
Mcm lesu je gambar.
Kak sham
ReplyDeleteYong pun sama
Kalau mood terpaksaan memasak
Goreng telur pun hancur
Kalau keikhlasan abadi
Goreng telur rasa ayam masak merah.. Ahakss
Ps: terpaksa buat mee bandung nak buka ptg ni. Menci tau!
Yong,
ReplyDeleteK.Sham ikhlas nak gelak ni.. tiada "keterpaksaan" kerana membayangkan telur goreng yg blh bertukar rasa jadi "ayam masak merah". Power tu..
P/s;
Selamat berbuka puasa.. kalau dekat, K.Sham dah hantar mangkuk tingkat dah ni. Tak payah Yong nak masak lagi dah.
salam ibuk
ReplyDeletenama mee bandung, tapi kalau pegi bandung sampai mati carik takde kedai ygjjual hahaha
minggu sudah dan minggu ni saya suruh org rumah cuti masak psl lps noreh saya ajak dia ikut saya pi jual gotah hehe
upahnya ikut dan nemankan saya , makan kat luarlah
dulu2 suka sgt buat mee bandung
ReplyDeletedah lama x buat ;)
Alaikumsalam Bapak,
ReplyDeleteSaya jugak yakin kalau pi Bandung.. nescaya takkan jugak terjumpa air sirap "bandung".
Wahhhh.. kalau saya.. sentiasa sudi kalau Cik Asben ajak meneman jual hasil pi noreh getah.
Sebabnya.. saya selalu makan sikit kalau di luar. Kalau di rumah.. semua yang selera. Bahaya.
Irfa,
ReplyDeleteMi Bandung mmg jarang naik ke rumah ni. Kurang sgt permintaan. Sekali sekala tu boleh lah..