Menyampaikan
hajat kawan Tanah Seberang.. Cik Yong. Okey.. ni Ibu dah copy paste resepi
laksa sardin seperti yang diminta.
Tu la, ni tengah dok repair tools kat rumah
ni. Ada pulak yang "kong" tetiba. Jenuh dah repair ni. Kut tak senang sikit nak
refer ke Cik Gugel.
Bahan-bahan;
2
tin sardin cap ayam (ikut suka la)
1
tin tuna (hat white meat)
Sebiji
bawang besar
2
sudu makan belacan
5-6
ulas cili merah (kalau nak pedas lagi, guna jer cili api)
Sedikit
daun kesum
Sedikit
bunga kantan
Sedikit
asam keping
Sidekicks;
Telur
rebus, limau nipis, hirisan bawang, hirisan cili api (kalau tak cukup pedas
la), nenas yang dipotong kiub, hirisan timun dan salad.
Cara-cara
menyediakannya;
1-
Blend bawang besar, cili merah, belacan, sardin dan juga tuna.
** boleh juga digantikan dengan
cili blend.
2-
Setelah kesemua bahan-bahan tersebut tadi hancur, masukkan ia dan sedikit air
(hingga mendapat kepekatan/cair yang dikehendaki) ke dalam bekas yang sesuai
untuk dimasak.
3-
Masukkan juga daun kesum, asam keping dan bunga kantan sebagai penambah aroma
dan rasa pada laksa tersebut.
4-
Apabila telah mendidih, perasakan dengan garam secukupnya.
5-
Alhamdulillah, dah siap.
Hidangkan
bersama sidekicks..
P/s;
Yong.. selamat me'laksa ya..
pakai sardin dalam tin pun boleh ye
ReplyDeleteemm senang jugak resepi ni
saya x penah buat laksa..makan tau ;)
Irfa,
ReplyDeleteSejak dah dok jauh ni byk benda "instant" K.Sham belajar.
Murtabak instant la, bergedil instant la..
P/s;
Malas sebenarnya.. tapi dah nak makan.. kena la jugak buat.
Assalamualaikum Sham ... tumpang resepi Sham ni ... simple and sedap ... :)
ReplyDeleteAlaikumsalam wbt REAL,
ReplyDeleteSilalah..
Dear kak sham
ReplyDeleteTerima kasihhhhh (baca ala2 david arumugam yea!)
Lebiulaaa
Yong...
ReplyDeleteSama-sama & lebiuu tooo..
alaa kak sham..sedapnyer laksa tuu..kerana takder daun kesum ngan bunga kantan putih mata jer lah jwbnya...:)
ReplyDeleteAssalamualaikum Ummu.
ReplyDeleteTak cuba tanam sendiri ke?
Daun kesum senang nak jaga, arwah makcik K.Sham pacak belakang rumah pun subur.