Buntu..
At last menggulai kita malam tadi. Pada yang tak faham makna 'menggulai' tu.. menggulai tu bi'makna.. masak lemak cili api. Main ingredients.. udang and peria and hasilnya..
Sedia
maklum peria ni memang pahit.. tapi apa ada hal kan. Yang pahit tu la ubat.
Meh.. kita share sikit kebaikan peria ni..
1- Sejak
zaman purba lagi peria digunakan untuk merawat kencing manis.
2- Pakar
perubatan tradisional China telah menggunakan peria untuk merawat asma dan masalah haid
yang terlewat.
3- Doktor
dari England telah membuat penyelidikan untuk mencari nilai saintifiknya.
Hasilnya mereka menemui hypoglycemic atau insulin. Seterusnya mereka mencipta
plantinsulin untuk mengurangkan kandungan gula dalam darah dan air kencing.
4- Daunnya
pula sangat berkesan untuk merawat buasir.
5- Jika
menghadapi masalah darah kotor seperti bisul, kudis buta, rasa gatal dan lain-lain masalah, fungus peria boleh mengatasinya
dengan cara mencampurkan segelas jus peria dengan sudu kecil jus limau.
6- Masalah
ketagihan alkohol juga boleh diatasi dengan meminum air daripada daunnya.
7- Ia
juga boleh mengatasi masalah hati kesan daripada pengambilan alkohol.
** Sumber : search sana.. search sini..
Last but not least.. peria ni ada dua jenis but my kids prefer peria yang besar tu. Macam kata Amsyar.. lagi lemak dari yang hok kecik tu.
Khalass..
nyum nyum sedapnya gulai udang tuu makk ;p
ReplyDeleteLauk orang kampung Wak.
DeleteYang ni saya panggil "Kambas" kak sham..
ReplyDeleteMemang sedap sikit dari peria yg kecil..
Udah teringin pulak saya..
Nanti nak buatlah gulai kambas dgn udang ni :)
Yati,
DeleteSama la tu. Di kampong K.Sham panggil 'kambeh'.
Perhhh kak sham mmg penggemar ulam dan sambal. Hihihi
ReplyDeleteOrang kampung.. macam tu la Huda.
Delete