Beautiful Friends

Thursday, March 12, 2015

Makan.. makan.. dan makan lagi di Turki..

Assalamualaikum all,

This entry gonna be a little bit of that and this segala yang kami sempat jamah.. sempat rasa.. and sempat berangan nak makan while we're in Turkey. So here we go..

Bismillah..


Roti simit.
Roti ni la yang menjadi menyambut tekak kami semasa kami baru cecah kaki di Turki. Keras kejung.. tawar.. tapi roti ni jugak la yang paling kerap kami jumpa.





Hari pertama di Turki.
Restoran Pak Yusuf ni la yang jadi penyelamat. A combination of mix-grill and teh Turki yang kelat. Not to forget.. belacan Turki (suka hati jer bagi nama) yang langsung tak pedas jadi rezeki kami.




Traveling.. that doesn't mean Ibu tak masuk dapur. Bawak bekal apa yang patut. Dengan rice cooker.. beras.. serunding.. sambal bilis kering.. instant noodle.. cukup la untuk kes-kes emergency macam ni. Tambah pulak bila di tempat baru. Mula-mula tu macam ambik masa jugak la nak sesuaikan diri sementara jumpa apa-apa yang patut.




Up in Uludag.. pilihan banyak. Tapi inilah yang jadi rezeki Ibu. Hot coco.. sup jagung and roti kejung. Yet and still.. memang kenyang. Roti kejung tu.. mak aii.. banyak babe.






 


Then turun dari Bursa, sempat pulak singgah si Sapanca. Dinner at Sakli Vadi.

Lesson learned.
Sila rajin bertanya.. sebab tak semua tokey kedai makan IKHLAS. So dari you ended tepuk dahi.. biarlah kita bukak mulut sikit. After all.. its your money kan..




Ya ampunnnnnn!!!!!..
Terpaksa langgar pantang. Dah ini je yang kami 'nampak' pagi tu. Memang la ada banyak kedai lain. Tapi dengan faktor masa.. faktor tempat baru.. Istanbul for sure bukan tempat tumpah darah ku. Dah jadi macam tu.. Kawan baik Isra** ni la yang jadi penyelamat perut kami.

Macam Arif selalu kata.. makan Mc D tak haram.. cuma kita tak makan kat Mc D sebab kita tak suka tokey dia tolong orang jahat. A word of advise from budak umur 7 tahun.


Syish tawouk.. ayam.. rezeki si Bujang Sulong..

Rezeki Cik Asben..
Kambing la..

Roti kejung..
Complement from the restaurant. Ada sup.. layan ni..

 My chicken soup..

Boh lada sulah.. extra..

 End result..

Kufta (daging kepal) yang dah divariasikan. Anak makan kufta.. Ibu makan vege..

Plain chicken pizza.. cheese meleleh babe..

Staf restoran yang fasih berbahasa 'french'.. suka la Haazem..


Kat sini pun ada jual.. maybe rasa pun sama kut..
(kut la)

Chef of the day.. siang jer ada pokcik ni..
Malam orang lain pulak..

Ada sup nasi.. sup jagung.. sup otak.. sup perut.. sup ayam..
Satu lagi.. lupa lak..

Saja suka suki..
Dia orang ni jenis friendly kut.. tak pernah menolak kalau mintak nak ambik gambar 

Dah cerdik sikit..
Jumpa pulak restoran ni. S.A.R (Shamsiah Abdul Rahman - perasan sikit). Dekat dengan Grand Bazaar jer ni.

Sempat la bersarapan and lunch kat sini. Harga pun munasabah. Memang ikut spek tekak anak-anak kami. Ada syish-tawouk, riyash, kebab, kufta, plain pizza.. wallahhhh.. takda huk.. takda hek.. semua senyum sampai ke telinga.



Rezeki anak-anak..
Almost semua yang biasa jumpa di Kuwait jugak..

Everything on my plate.. cukup la tu..

Tak sah kalau takda teh Turki yang kelat ni.. 
 
While untuk lunch..
Ada mix-grill.. nasi putih.
Dah macam kat Kuwait la pulak.
Tapi dah nak buat macam mana.. tho' rasa memang la ada lain sikit.. still masih dalam kelompok 'rasa' yang sama.




Masa kat dalam Grand Bazaar.. kedai ni la jadi tempat kami lepak. Ada la 2 kali kami singgah sini. Layan hot coco jer pun. Errr.. sila abaikan gula peket dari Mc D tu.. biasa la Ibu ni.. 'gula' tu la yang bagi tenaga. Abih tu camno??

Labu ni.. buat masak lemak best ni.. kan kan..
(Sila abaikan unsur-unsur lain dalam gambar ini)

Ada orang bawak orang nak makan seafood.. katanya la..

Pilihan yang ada..
Merah-merah lagi semua ni..

Bayam ni best..
Masin.. manis.. semua rasa..

Sardin pun sedap..

Belacan Turki..

Kali ni bayam.. plain..
(Tapi sedap jer Ibu layan)

 Biasa jumpa ikan ni kat sini.. tapi tak pernah pulak nak makan..

   Menu ada.. tapi..
Dia orang siap bagi kami 'taste' dulu jugak.. then baru order..
(bagus gak macam ni)


Everything on my plate..
(Before and after)




Ni pulak..
Manisan.. roti-roti yang Ibu nampak masa baru sampai di Bursa. Rasa.. Ibu rasa macam best jer.. tapi sampai ke sudah tak sempat nak rasa. Harga setakat 2lira (250fils jer).. memang murah la. Tapi tu la kan.. patut nye la kan.. kut rasa nak makan tu.. beli jer sikit. Takut dah tak jumpa lagi lepas tu..

Bukan rezeki.. nak kata apa..

And setakat itulah saja cerita pasal makan-makan masa kami kat sana.

Nota;
Tak ada niat nak meriak.. sekadar berkongsi pengalaman.. tu jer..

Sedikit peringatan..

Ilal liqa'


14 comments:

  1. Ya Allah kak, bestnya dapat pergi Turki (saya baru masuk baca blog akak)

    one of my dream holiday adalah Turki. Mg Allah permudahkan impian saya untuk ke sana

    aamin

    ReplyDelete
  2. hidangan makanannya masih islamik . jadinya senanglah nak isi perut di turki ... roti keras tu sama dgn roti perancis rasanya . selalunya dimakan cecah dgn sup ...

    ReplyDelete
  3. Assalam sham,
    Nostalgia pulak tengok gambar kedai Pak Yusuf. Masa kami ke Istanbul thn 2012, first kedai kami mkn kedai pak yusuf le, otw to Bursa masa tu. Rasa mcm sedap benor sbb perut tgh lapar masa tu..heheh..

    ReplyDelete
  4. Aamiinn..
    Mudah-mudahan Allah makbulkan hajat & doa Zaila.

    ReplyDelete
  5. Laura,
    Biasa la.. ada yang sedap.. ada yang kurang..
    Tapi yang akak pilih.. semua sedap.
    Mungkin sebab penat berjalan.. perut pun jadi lapar la.

    ReplyDelete
  6. Alaikumussalam Che Nor,
    Rasanya mana-mana tour guide atau driver akan rekomen kedai Pak Yusuf tu.
    Masa kami singgah tu pun, memang ramai pelancong pelbagai bangsa yang singgah ke situ.

    ReplyDelete
  7. macam2 makanan e sham..acik tengok gambar2 tu sah acik tak ponah makan sumo tu

    ReplyDelete
  8. Acik Erna,
    Ponah gak Sham try carik kek Seghomban, Senawang, Paroi.. tapi memang tak jumpo laei.

    Tapi stakat nasik talam, nasik mandhy.. memang ado.

    ReplyDelete
  9. Seronoknya tgk org travel sana sini. Kami ni mampu pusing malaysia aje le.. Bukan.rezeki lg kot, xleh melangkah jauh... Huhuhu..

    ReplyDelete
  10. Insya'Allah Kina,
    Mudah-mudahan sampai jugak rezeki nanti tu.

    ReplyDelete
  11. tgk makan yg menarik ni terasa nk ke Turkey

    ReplyDelete
  12. Apa lagi JM.. boleh la mula buat 'plan' tu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...