Beautiful Friends

Wednesday, September 9, 2015

Ada batang mati.. adalah cendawan tumbuh..





(Tempat ke 5)

Meskipun mempunyai jumlah penduduk seramai 4.1 juta, hanya 1.2 juta adalah warga Kuwait manakala 2.8 juta yang lainnya adalah ekspatriat. Bank Dunia mengiktiraf Kuwait sebagai sebuah negara dengan ekonomi yang berpendapatan tinggi.  

Petroleum sahaja menyumbang hampir separuh dari keluaran dalam negara kasar. Petroleum dan baja merupakan dua sektor utama memonopoli ekonomi Kuwait. Mata wangnya, iaitu Dinar adalah unit mata wang dengan nilai paling tinggi di dunia. 

Kaya terlajak jugak Kuwait ni rupanya. Alhamdulillah.. dapat tumpang mencari rezeki di sini. Tapi jangan sampai lari maksud asal.. mencari rezeki untuk bekal anak-anak masa depan. 

Kami..
Our time already done. Syukur saja dapat tengok anak-anak membesar depan mata. Tapi walau macam mana kaya pun Kuwait ni.. Malaysia ni tetap nombor 1 di hati.

Sedih weiiii..
Orang lain boleh tengok Mak and Ayah selalu.. at least hujung minggu.. hujung bulan. Tapi kami dapat jumpa setahun sekali pun dah satu rahmat.

Ajal maut ketentuan Allah..
Cukup ngeri kalau dapat call dari Malaysia tambah kalau timing tu time suboh atau tengah malam. Masya'Allah..

Tapi the moral of the story..
Walau macam mana pun our financial situation.. yang penting.. how we understand and tackle the problem. Kut kaya melangit pun tapi kalau tak beringat..?!

Despite of whatever you may think.. its so not fair kalau fikir.. bila seseorang tu dah kerja kat oversea jer.. sure dia banyak duit.. dia kaya. Kaya ni.. one very taboo department babe.

Rezeki kita ni..
Allah nak bagi.. is just like that.. DIA nak tarik semula pun.. sekelip mata jer. No question ask. Comprender?

Tapi harap pada yang bertanya tu.. dah faham. And please.. MONEY is very subjective thing. As the wise once said.. 'Ada batang mati.. adalah cendawan tumboh'. Atau maksudnya.. 'di mana jua kita tinggal.. insya'Allah akan ada rezeki kita'.

Nota;
Kalau ada nak baca artikel penuh.. boleh baca di sini.

10 comments:

  1. Subjektif. Tak semestinya anak saya tak ramai, hidup saya senang lenang. Tak semestinya duduk oversea...kaya raya. I heart you kak....

    ReplyDelete
  2. motivasi sy ni..thnks kak.hehe

    ReplyDelete
  3. 'ada batang mati' tu maksudnya apa cik kak ., xnakla salah paham ., kehkeh2

    ReplyDelete
  4. Tertarik dgn brunei...

    Hutang zero tuh...
    Pertumbuhan ekonomi sekitar tahun 1990-an hingga 2000, membawa perubahan kepada Brunei sehingga menjadi sebuah negara perindustrian. Purata peningkatannya adalah 56 peratus bagi tahun 1999 hingga 2008 sahaja.Sektor petroleum dan gas asli menjana kekayaan negara yang mencapai kemerdekaan dari United Kingdom pada 1 Januari 1984 ini. IMF turut menyatakan bahawa hutang Brunei berada di kadar kosong peratus daripada KDNK negaranya.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...