Beautiful Friends

Sunday, July 13, 2014

Saya Yang Berkhidmat..

Selama ni pun memang lauk-lauk ni jugaklah yang membesarkan Ibu. Thus sekarang Ibu perturunkan pulak kepada anak-anak Ibu. Walaupun ketara masih ada rejection sebab ramuan ada yang sedikit pelik tapi mana yang boleh ditelan.. insya'Allah in due time.. tak banyak sikit melekat jugak kat CPU masing-masing.

Jom kita share cerita sambil layan gambar.


SIL berhajat nak makan riyash semenjak dari dia mengandungkan baby ke-5. Alhamdulillah.. 2 kilo setel sudah. Yang ni memang kompom la bukan Tanah Malaya mari kan kan..


Ada gulai daging salai, ada sayur goreng, murtabak daging, fish fillet, asam pedas ikan tenggiri, nasi goreng pedas (semua sendiri bikin) and "Roti John" as well as nugget dari bazaar untuk anak-anak.


Angkara sangkut dalam jem (highway KL-Seremban) kami iftar dengan mi hailam saja dulu. Lepas solat terawih baru kami sambung dengan nasi pulak.


Ayah berhajat sangat dengan mi kari. Tho' takda sayur and telur rebus (as requested) alhamdulillah.. tak berbaki air tangan Ibu kali ni.


Gulai udang galah, goreng ikan plain (untuk anak skima Upin Ipin), salad (idea untuk sayur tak mari la pulak) and sambal sardin pedas dengan belimbing buloh.. okeylah.. kombinasi carca-marba tapi tetap berbaloi..


Tayang-tayang..
Inilah rupa dapur yang saban petang berjasa untuk kami. Alhamdulillah.. memang tidak mengecewakan. And insya'Allah.. setakat ni kalaupun start masak jam 6.30pm.. by iftar semua selamat terhidang atas meja makan.


Ayam goreng berlada and daging masak black pepper. Simple and hanya sebagai menambah lauk dari iftar petang sebelumnya yang masih ada berbaki sepiring kecik.


Rezeki orang jauh.
6.23pm kami dapat panggilan dari sahabat lama.. dah macam keluarga pun dia orang ni. Rendang ayam dengan daun pucuk puding.. sambal tempoyak daun kayu and gulai daging salai (favorite couple ni).. sempat disiapkan menjelang iftar.

3 jenis lauk ni memang very well known and sinonim dengan masyarakat N.9.

Makan bertambah Uncle John (nama manja model dalam gambar) walaupun sedia maklum dengan skima jarang menambah nasik.

Tak tahu lama mana mampu bertahan tapi setakat ini sememangnya kami lebih selesa berbuka puasa di rumah sahaja.

10 comments:

  1. daun pucuk puding? ibu tunjuk sket mcamana daun tu, dok terbayang dlm kepala pucuk puding yg tanam as tanaman hiasan tu..yg tu ker?

    ReplyDelete
  2. Try Nasa tengok di sini.

    http://sarfaeiz.blogspot.com/2013/09/daun-pokok-pucuk-puding.html

    ReplyDelete
  3. Ya allah ..banyaknya lauk...semuanya sedap2 belaka....alhamdulilllahhh....

    ReplyDelete
  4. salam ibu,

    bila lihat rendang ayam itu teringat kat rendang daging arwah mak saya masak. dia juga suka taruk daun puding dlm rendang. dan tentunya resepi warisan nenek2 saya di N.9 mesti ada taruk daun ni.


    -intan aziz-

    ReplyDelete
  5. Salam ibu,saya n wife baru je kerja di kuwait..skrg stay dekat maidan hawally..saya nak tanya macam mana nak join xtvt rakyat malaysia di kuwait?ke ada group khas di facebook?mohon ibu bg sedikig info dekat saya..hehe..tqvm. Helmie&atiqah-malaysian

    ReplyDelete
  6. Wa,
    Ini kompilasi lauk-pauk for a few days.
    Kami biasa cuma masak 2 lauk & 1 sayur.
    Terlebih meriah.. tak tahu pulak nak pilih mana.. at last membazir pulak nanti.

    P/s;
    Unless ada cucusss yg balik iftar bersama.. then mak long kena standby list order panjang sikit la.

    ReplyDelete
  7. Alaikumsalam Intan,

    Ya Intan, mmg dah jadi kebiasaan org N9 kalau me-rendang akan campur daun puding tu.
    && dlm bulan Ramadhan ni, if can byk kan baca Al-Quran & sedekahkan pd arwah Bonda.

    Al-Fatihah..

    ReplyDelete
  8. Alaikumsalam Helmie,

    Wahh.. kita berjiran la.
    K.Sham pun dok Hawally jugak.
    For a start, Helmie blh try search page FB MIK - Malaysian in Kuwait. Its open to all Malaysian di sana.

    From there Helmie blh prolong any quetions etc mengenai masyarakat Malaysia di sana.

    Kita jugak ada persatuan MAK - Mak Association in Kuwait. Yg ini is actually optional to Malaysian di sana.

    FYI - during Ramadhan ni kita ada buat majlis berbuka puasa & solat terawih berjemaah di Kedutaan Malaysian. Every Friday evening.

    Otherwise, Helmie blh saja contact AJK MAK
    - Haji Azeli Azelan @ +965 67683490
    - Haji Romizi @ +965 5551 5008
    - My husband Faeiz Md Nor @ +965 6698065
    - Khairul Anuar (Bob) @ +965 9772 1876

    Anyway K.Sham will inform my husband & the AJKs of your situation.

    Ahlan ahlan..

    P/s;
    Ada rezeki kita jumpa selepas cuti Eid. Insya'Allah.

    ReplyDelete
  9. Ya Allah..
    menjejis ayor liur Yong!

    ReplyDelete
  10. Yong..
    Akak ni masak je. Org lain yg pakat bg list order. Sementara akak ada balik cuti ni.. kita tunjuk skill la mana2 yg boleh.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...