Beautiful Friends

Sunday, May 24, 2015

30 minit jer..

I'm pretty much sure that almost every mother will have the same problem like me.

Lepas kita dah selesai menyiapkan anak-anak even suami.. barulah kita pulak boleh itu ini.. nak mandi.. nak makan.. whatever la kan.

And if untuk menyiapkan 'dia orang' tu makan masa 1 jam.. kita cuma ada 30 minit jer la pulak untuk menyiapkan diri.

Ibu mana baju.. 
Ibu mana seluar..
Ibu mana ehem ehem..
Ibu nak pakai kasut mana..
Ibu nak bawak beg mana..
And the list can goes on like forever..

And biasanya the 'mom' will selit-selit between layan anak itu.. layan pulak anak yang ini. Ada masa si ayah pun kena layan jugak. If I may say.. normal la tu kan.

Tak cukup dengan tu.. kena jugak masak.. may it be breakfast.. lunch.. dinner.. or whatsnot.

Bukan bersungut.. but by all means.. rasanya ini cuma routine biasa to those yang bergelar ibu atau isteri.

And lepas selesai semua yang di atas.. barulah selesa untuk tuan badan layan diri. Kut nak makan.. nak mandi.. etc.

Kisahnya..
Ada jemputan makan-makan di rumah kawan. Suruh anak mandi.. suruh anak makan.. suruh cari stokin.. kasut.. baju segala.

Then..
Sambil-sambil dok jerit suruh itu ini.. kita berperang pulak di dapur nak siapkan breakfast sementara tunggu nak pi jemputan makan tu.

Breakfast..
Bukan setakat lapik perut sahaja. Its also must be cukup sifat sementara tunggu waktu lunch. And this time around.. I've decided buat meggi goreng.

And since dah terbiasa dengan meggi goreng tumis.. kita pun mula la dengan aktiviti biasa..


Celur meggi Pok Sheikh dalam 3 peket.
Toskan kemudian bilas dengan air sejuk so that the noodle tak melekat.


Tumbuk bawang putih.. bawang merah and cili api.
Nak mayang pun ok jer but since dah ada cili api tu.. kena tumbuk la. Rasa macam tak aci la pulak kalau setakat nak potong jer cili api tu.


As pemanis.. udang jadi mangsa.
Ikut la apa suka pun.. fillet ayam.. sotong.. crab stick.. you decide..


Later..
Buat la macam biasa.
Tumis bahan tumbuk.
Then kalau rasa nak noodle rasa ayam, masukkan stok ayam sikit.
Kut tomyam.. masukkan la pes tomyam.
Nak rasa kari.. boh la serbuk kari sikit.
Dah tu masukkan udang.. telur ke.
Then masukkan pulak noodle tadi.
Untuk kasi meriah sikit.. kerat daun sup sikit.
Tambah garam ke apa..
Setel..


And bila semua dah elok makan segala.. boleh la kita pulak selit-selit pi mandi or whatsnot.

And di sini dikongsikan beberapa gambar anak-anak comel yang Ibu sempat ziarah on that day.



Budak kembar yang sampai ke sudah ibu tak tahu nak membezakan..

Anak syurga..

And since hari tu ada lawan bola.. maka kaum adam semua pakat dok extend stay dari lunch sampailah ke minum petang..

Nasik ayam.. di Tanah Arab..

Sapa kalah.. sapa menang.. ntah la..

4 comments:

  1. bilo lak sompek nak cubo buek ni sham...memang terliur boto tengok gambar meggi goreng tu

    ReplyDelete
  2. Sonang jo ni Acik..
    Macam kito goreng mi ngan mihun jo.

    ReplyDelete
  3. Memang mudah tengok meggi goreng ibu sham ni.. eemmm sodapnyaaa :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...