Blog walking..
Ada yang kata ini masuk kategori 'mengintai' jugak.
Ntah la.. kita orang tua ni tak pandai sangat nak adapt to bahasa kias orang muda.
Blog walking..
I can't see any better reason to do so. Ada masa.. kita pun buntu.. tak tahu nak masak apa. But if I may say.. most of the time.. it could brilliantly help people like me to overcome my problem.
Blog bab masak-masak memang jadi tempat yang 'pertama' dirujuk bila otak jadi tepu.. jadi buntu. Still.. mengintai untuk cari 'inspirasi' is okey.. tapi mampu ke?
Ada yang kata ini masuk kategori 'mengintai' jugak.
Ntah la.. kita orang tua ni tak pandai sangat nak adapt to bahasa kias orang muda.
Blog walking..
I can't see any better reason to do so. Ada masa.. kita pun buntu.. tak tahu nak masak apa. But if I may say.. most of the time.. it could brilliantly help people like me to overcome my problem.
Blog bab masak-masak memang jadi tempat yang 'pertama' dirujuk bila otak jadi tepu.. jadi buntu. Still.. mengintai untuk cari 'inspirasi' is okey.. tapi mampu ke?
Anyway..
This time around.. rasa macam mampu bikin.
So dengan bersungguh memujuk Cik Asben pi beli ikan merah walaupun bekalan untuk seminggu akan datang dah cukup dalam freezer.
Untuk resepi lengkap, bolehlah jenguk-jenguk di sini.
Tapi..
Dah jenis degil kan.. sure ada yang diubah. Suruh hiris.. kita tumbok.. kata sebatang.. kita boh dua batang. Cerita orang rajin tak bertempat la ni..
This time around.. rasa macam mampu bikin.
So dengan bersungguh memujuk Cik Asben pi beli ikan merah walaupun bekalan untuk seminggu akan datang dah cukup dalam freezer.
Untuk resepi lengkap, bolehlah jenguk-jenguk di sini.
Tapi..
Dah jenis degil kan.. sure ada yang diubah. Suruh hiris.. kita tumbok.. kata sebatang.. kita boh dua batang. Cerita orang rajin tak bertempat la ni..
Syok la pulak guna batu lesung ni..
End result..
Kuah jadi lebih pekat.. mungkin sebab bahan tumis kita tumbok instead of dihiris. Or.. sebab kurang letak air.
Nevertheless..
Boleh repeat lagi. And dengan kos yang minima serta tempoh memasak yang singkat.. sangat di-rekomen kepada ibu-ibu yang bekerja. Mak-mak yang tak kerja pun bagus jugak try resepi ni sebab.. aiyuwahhh.. very the simple one.
Kudos to adik Nur Hayati.
Rajin tu ibu sham menumbuk..
ReplyDeleteNampak sedap pulak bila tengok kuah pekat tu..
Bila tumbuk ni aromanya lagi melekat pd ikan tu kan ibu sham :)
Botambah nasi makan tu sham..sodap tu
ReplyDeleteT.kasih sekali lagi Nur Hayati.
ReplyDeleteResepi mudah yang insya'Allah akan melekat jadi 'list wajib' kalau pi beli ikan merah.
Anak Bujang pun kata.. kuah sedap.
- Mungkin ya jugak.. bila ditumbok tu bahan tumis tu jadi lagi pekat.. lagi melekat.
Iyo eh Acik.
ReplyDeleteMasam-masam sikit.. podeh-podeh sikit.. tak soda jo dah nambah nasik laei.
salam jumaat, hee rajinnya makk masak ;p
ReplyDeleteAlaikumussalam 3 lalat,
ReplyDeleteNak makan nyer pasal nak oiii..