Beautiful Friends

Friday, May 8, 2015

Chill out..

Sayang A : Pagi ni nak makan ape?
Sayang B : Ntah..
Sayang A : Buat nasik goreng ikan goreng okey tak?
Sayang B : Boleh jer..

And so kita pun masuk dapur godek-godek apa yang patut.. apa yang ada..


Masuk dapur jumpa yang hok ni..
Actually ini gambar rezeki dinner kami malam kelmarin. Ada la baki 2-3 ekor lagi. So dari membazir..


And yang ini jugak..
So kita asingkan.. ambik isi sahaja. Segala tulang and yang tak berkenan tu.. boh tepi. Boh dalam batu lesung.. tumbuk serba sikit sampai jadi macam.. hok bawah ni..


Then with these..

And these..

Jadi la macam ni.. walaupun dok bunyi tung tung tung tung.. puas ati babe.. 


Godek-godek.. nasi putih pulak cuma tinggal tak sampai segenggam.. mujur ada belen nasi beriyani tu ari. Chill out.. boleh jer.. dengan kismis.. dengan segala rempah.. takda hal la. After all.. kita yang masak.. kita adjust la ikut suka kita.

Lepas tu buat la macam yang kita biasa buat nasi goreng tu.


Cuma kut la rasa kurang selesa dengan bau ikan goreng (kut la).. boleh jer kerat-kerat kecik hok yang dalam gambar ni and boh sekali dalam nasi goreng tu.


End result..
Jadi la yang macam gambar kat atas tu. Sepiring kecik yang macam tu dengan segelas teh O.. alhamdulillah.. kenyang tersandar sampai lunch hour. Insya'Allah untuk Ibu mau lajak kenyang sampai ke petang. Untuk yang lain-lain tu.. kita sambung la masak kejap-kejap lagi.

Nota Ibu ;
Perkataan 'chill out' tu memang selalu kena tala.. kena pasak ke telinga ni.. especially bila Ibu morally down.. kelam-kabut.. susah hati yang tak masuk akal.. thanks sahabat..

Assalamualaikum.

8 comments:

  1. Selalu jugak buat Nasi goreng ikan ni Ibu Sham.. breakfast utk anak gi sekolah ehe...
    Cepat dimasak sedap dimakan kan ibu sham..
    Pastu menyandar sampai lunch hahhaha :D

    ReplyDelete
  2. Yati,
    Kita geng la.. bab menyandar tu yang tak tahan.

    ReplyDelete
  3. tak pernah try ni, kalau carik-carik ayam goreng belen semalam goreng ngan nasi tu biasa gak buat.jiran kat pasir berdengung tak kisah ke bunyi lesung?

    ReplyDelete
  4. Pergh.. simple giler.. bole masuk dalam menu nie nanti.. Selalu guna ikan bilis..

    ReplyDelete
  5. Dik Salbiah,
    Kalau carik-carik ayam tu.. yang biasa jadi mangsa.. ayam KFC la..

    P/s;
    Selagi takda jiran mai ketuk pintu.. ok lagi la tu kut.

    ReplyDelete
  6. Sama la kita sham..kenkadang memang sajo goreng ikan nak buek nasik goreng perencahnya ikan

    ReplyDelete
  7. Acik,
    Tu memang dah kes ghajin tu.
    Kut Sham.. tunggu kut ado belen jo.
    Gigih Acik.. 2 thumbs up..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...