Ramai kata makan meggi atau sebarang jenis mi segera tak elok. Memang la tak elok kalau kita boh segala perasa tambahan (msg) atau monosodium glutamate tu sekali. Memang la makin rasa sedap sebab memang tu pun fungsi msg tu.
Tapi la ni dah ada jugak kajian kata.. setakat makan noodle tu saja.. okey jer. Even noodle tu masuk dalam piramid makanan. After all.. its made from flour kan.
So.. demi nak menyahut seruan makan dengan 'berkhasiat' tu (kununnya).. maka Ibu telah transform-kan few packets of meggi perasa kari to.. macam dalam gambar kat bawah ni.
Very the easy peasy..
Tumis bawang merah.. bawang putih and cili api.
(Ibu suka tumbuk sikit)
Masukkan serbuk kari.
Goreng sampai naik bau.
Lepas tu masukkan air.
Tunggu mendidih.
Masukkan noodle.
And boh la segala harta karun yang kita suka.
Last but bot least.. garam.
Khalass.
But knowing that Ibu tak boleh makan segala suku sakat seafood.. so my portion would be like this..
Still very healthy. Anybody care to join me?
Bismillah..
Emmmm dapnya ibu sham..
ReplyDeleteYang paling tergoda yg ada ketam tu.. dah lama tak makan mee ketam :)
jadi ngiler pengen mie :G
ReplyDeleteBestnya.. Selalu wat magi goreng jer pakai rencah sendiri..
ReplyDeleteNi yang teringin nak mencubo buek ni sham
ReplyDeletesesekali sy masak maggi jugak kak, tp sy rebus dulu maggi tu sampai minyak salut mee tu hilang, baru masak cam biasa ;)
ReplyDeletesbb gian oiiii
Yati,
ReplyDeleteBoh ketam memang lagi sedap.. lagi manis.
Ipah,
ReplyDeleteKamu juga bisa mampu bikin sendiri.
Shahida,
ReplyDeleteKalau yang goreng.. K.Sham buat version goreng mamak. Guna meggi Pak Arab sini.. lagi kenyal.
Acik,
ReplyDeleteSesekali kito try yang lain sikit.
Tuka-tuka selegho.
Irfa,
ReplyDeleteSama la tu.
Mana yang elok tu.. kita ikut.
Kalau sey....buek podeh2, sayur biar lobih. Lopeh tu mkn sambil mengadap tv. Adoih....layan.
ReplyDeleteSamo la ngan akak pun Aziela.
ReplyDeleteSampai naik kombang meggi dek ngadap tv.