Ikan,
ikan dan ikan lagi. Kali ni ikan siakap pulak. Ini pun request dari Haazem
jugak. Manja Ibu ni memang suka sangat laa makan ikan. Jadi untuk menyampaikan
hajat Haazem, Ibu pun masaklah ikan siap berlada. Posing je yang lebih dengan
segala cili merah dan cili hijau tu. Walhal bila guna cili besar, mana nak
pedas sangat. Dia pun bukannya tahan pedas sangat pun. Kalau ada yang berhajat
nak mencuba resepi mudah ni, resepi ada di bawah ya.
Bahan-bahan;
Ikan
siakap
Cili
besar merah dan hijau
Sebiji
bawang besar
3-4
ulas bawang putih
Serbuk
kunyit
Sedikit
daun sup
Garam
Minyak
untuk menggoreng
Cara-caranya;
1-
Ikan siakap dibelah perut, dicuci bersih lalu diperap bersama serbuk kunyit dan
garam.
2-
Setelah seketika, digoreng mengikut kegaringan yang dikehendaki di dalam minyak
panas.
3-
Kemudian diangkat dan ditoskan. Hidangkan di dalam bekas yang bersesuaian.
4-
Bawang putih, cili besar merah dan hijau dicincang. Tapi jangan terlalu halus.
5-
Lalu digoreng sehingga naik bau.
6-
Masukkan daun sup yang dipotong kecil dan bawang besar yang dipotong bulat
untuk memberi aroma yang lebih wangi.
7-
Perisakan dengan garam.
8-
Setelah itu, tuangkan ia ke atas ikan siakap tadi.
9-
Beres.
No comments:
Post a Comment