Beautiful Friends

Saturday, July 7, 2012

10 Fakta Menarik Buah Durian

Durian, raja segala buah.

Sekarang sibuk sana sini cerita pasal musim dan buah durian. Mujur Ibu sempat layan durian kampung sesampai dari Kuwait last 2 weeks. Memang berbaloi. Tapi tahukah kita, seperti buah-buahan yang lain durian juga kaya dengan khasiat dan kelebihannya yang tersendiri.

1. Tinggi Kalori?
Ramai yang menganggap buah durian tinggi kalori dan menggemukkan. Tahukah anda bahawa seulas durian baru mempunyai 50kcal. Tidaklah tinggi sangat.

2. Tinggi Kolesterol?
Durian atau mana-mana buah pun tidak mengandungi kolesterol. Kolesterol cuma datang dari sumber haiwan, bukannya tumbuhan.

3. Tiada nilai nutrisi?
Buah durian kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral seperti antioxidant vitamin-C (about 33% of RDA), B-complex dan potassium (penting untuk kawalan bendalir badan, mengawal denyutan jantung dan tekanan darah). Durian juga mengandungi calcium dan phosphorus.

4. Tinggi lemak?
Satu ulas durian baru ada dalam 1-2g lemak dan tu pun bukanlah lemak tepu (saturated fat).

5. Tinggi gula?
Satu ulas durian ada dalam 10g gula. Tinggi? Itu bergantung kepada jumlah kuantiti pengambilan anda. Kalau 2-3 ulas masih kurang lagi daripada satu tin minuman soda.

6. Panaskan badan?
Memang. Buah durian mempunyai kualitit memanaskan badan jadi elak makan berlebihan, lagi-lagi kalau anda mempunyai diabetes atau tekanan darah tinggi.

7. Tingkatkan nafsu seks?
Betul! Itu berbalik kepada kualiti panaskan badan – peningkatan peredaran darah. Sekali lagi, hati-hati sekiranya anda hypertension dan elakkan bercium-ciumanan.

8. Tidak sesuai untuk diabetes?
Betul tapi itu bukan soal durian semata-mata tapi mereka yang ada diabetes atau kencing manis harus mengawal pengambilan gula dan makanan atau minuman yang tinggi glukosa.

9. Kurangkan stress?
Bergantung kepada keadaan, tetapi buah durian mengandungi asid amino dari jenis tryptophan yang membantu meningkatkan keluaran hormon serotonin (yang mengantukkan) jadi anda lebih senang tidur, rasa lebih “ringan” dan lebih tenang.

10. Jangan makan berlebihan?
Memang betul. Tapi sekali lagi, itu bukan untuk durian semata-mata tetapi untuk segala-galanya. 1-3 ulas sekali jalan tidaklah teruk sangat.


kredit: rakangroup

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...