Hi all,
Alhamdulillah,
mood masak sudah mari. Tak gamak la hamba asyik nak “menapau” tiap hari. Bukan
kenyang mana sangat pun. Lagi pun kesihan ke Cik Asben yang khabarnya lunch
makan yang mengarut-ngarut jer… KFC la, ayam goreng la, shawarma ajer la..
kesian pulak Ibu mendengarnya. Biasa la kan, sesekali tu Cik M sure datang
bertandang. Menziarah paling kurang sekali sebulan. Jangan tipu la kalau kata
kawan-kawan yang lain tak ada masalah macam ni. Tapi jika benar bagai dikata,
ada insan yang sememangnya rajin sentiasa.. memang Ibu tabik toink toink la..
Jeles pun ada sebenarnya..
Hari
ini untuk bekal Cik Asben, Ibu masak daging goreng kunyit. Pada sesiapa yang
dari belah Pantai Timur sure dah biasa dengan masakan ni kan. Tapi pada sesiapa
yang baru nak belajar masak, jom kita lihat resepi.
Bahan-bahannya;
Daging
(anggaran dalam 500gram)
* Dihiris
nipis
Serbuk
kunyit
Kacang
pancang (jika suka)
* Dipotong
serong
Cili
api (jika nak pedas)
* Dipotong
serong
Sebiji
bawang besar
* Dihiris
kasar
Cara-caranya;
- Lumurkan
daging dengan serbuk kunyit serta perasakan dengan garam
- Kemudian,
digoreng kering tanpa menggunakan minyak untuk mengeringkan airnya
- Apabila
air daging telah kering, masukkan sedikit minyak
(untuk
dibuat kuahnya)
- Kacau
serata
- Setelah itu masukkan
kacang panjang, cili api dan bawang
- Gorengkan
sekejap
- Jika
kurang masin, perasakan dengan sedikit garam
- Kalau kacang dah lembut, bolehlah ditutup api dapur
- Berehhhh…
No comments:
Post a Comment