Gulai
cuk paku mo udang.. kalau tak faham.. masak lemak pucuk paku dengan udang. Lauk
paling best pada Ibu (as long as its vege, suma best). Pucuk paku KHAS untuk
Ibu whereas yang lain-lain untuk warganegara isi perut rumah ni la.. hatta, Cik
Asben, Amsyar, Haazem and Arif.
Tak
mau cerita ceriti banyak-banyak.. kalau nak try boleh la ikut resepi seperti di
bawah..
Bahan-bahannya;
Secekak
pucuk paku
-
untuk satu hidangan
Udang
saiz sederhana 8-10 ekor
-
dibuang kulit dan dibelah belakang
Cili
api secukup pedas
Santan
pekat setengah tin
-
anggaran 200-250liter
Cara-caranya;
1-
Pucuk paku disiang.
-
diambil hanya bahangian yang lembut
-
batang pucuk paku yang masih lembut juga boleh diambil untuk dimasak
2-
Blend cili api, ditapis dan diambil airnya sahaja.
3-
Masukkan ke dalam kuali bersama santan dan sedikit air.
4-
Kacau selalu agar kuah tidak meruap.
5-
Apabila kuah telah mendidih, masukkan udang..
6-
Apabila udang telah masak, masukkan pucuk paku yang telah disiang tadi dan
kacau sebentar.
7-
Perasakan dengan garam.
8-
Dah masak.
Nota
kaki;
Kalau
di Negeri Sembilan, biasanya masakan ini dimasak menggunakan ikan bilis. Tetapi, memandangkan ikan bilis "stok terhad", maka Ibu
tukarkan dengan udang.
No comments:
Post a Comment