Hi again..
Lama jugak dah kan Ibu dah tak post entri pasal masak-masak ni kan. Biasa la tu kan, Ibu ni bukannya kerja dok ngadap lappy 24/7. Ada masa tu idea pulak tak mari ataupun malas nak snap gambar masakan sendiri. Semua bergantung pada tahap "kerajinan" pada masa tersebut la.
Tapi hari ni, Ibu kena share jugak la resepi ni sebab seumur hidup memang tak pernah lagi Ibu masak macam ni. Resepi asal, dari kangkung goreng berlada tapi memandangkan Ibu nak menghabiskan stok pucuk paku (sebelum lebam) so Ibu modify sikit la ya.
Okey, pada yang baru nak mencuba.. jom semak resepi.
Bahan-bahannya;
Pucuk upi
- Kuantiti bergantunglah pada saiz hidangan masing-masing
- Disiang, dicuci dan ditoskan - batang pucuk paku yang lembut juga boleh digunakan.. terpulang laa..
* Cili api secukup pedas
* Bawang merah
* 4-5 ulas bawang putih
* Segenggam ikan bilis
(semua bahan-bahan * ditumbuk kasar)
2 bji telur ayam
Cara-caranya;
1- Tumis semua bahan-bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau.
2- Setelah itu pecahkan telur dan goreng bersama bahan tumis tadi.
3- Kemudian apabila telur telah mula mengeras, masukkan pucuk paku.
4- Goreng sebentar dan perasakan dengan garam.
5- Beressss...
No comments:
Post a Comment