Yayyy!!!
Its time of the month,
Lauk catuan,
Setin sebulan,
Goreng sardin cap ayam..
Morning all,
Kata la apa nak kata pun.. tak berkhasiat ke, tak elok ke.. selagi yakin, selagi itu jugak la Ibu makan. Ramai sebenarnya yang komplen kata SARDIN ni itu la, ini la.. bukan takmo ambik kisah. Tapi rasanya kalau makanan ni masih dijual, maknanya OKEY lagi la tu. Kalau ada problem, sure lama dah kena tarik balik dari pasaran. Tambah pulak sardin cap ayam ni memang tersangat la femes kat Tanah Malaya kan.
Recently Bonda ada berkirim barang dari sana, and antara barang yang dihantar termasuklah 3 tin sardin cap ayam ni. Alhamdulillah la sangat... Bagai pucuk dicita sardin cap ayam yang mendatang. Ibu pernah juga guna sardin yang dijual di sini. Unfortunately, tekak kami sekeluarga tidak begitu merelakan. Even the texture is too smooth sampai tak tertelan ditekak Ibu (no offense, its just me).
As usual, spesifikasi tekak masyarakat dalam rumah ni kalau goreng sardin..mesti pedas dan mesti masam (a bit laa). But since in the absence of lemon or limau nipis or anything yang sewaktu dengannya, Ibu gantikan dengan mangga. Masam jugak kan kan kan..
Bahan-bahannya;
2 tin sardin cap ayam
(for those yang prefer "cap" lain, no hal la)
* Sebiji bawang besar
* 4-5 ulas bawang putih
* 4 biji cili besar hat merah
(semua bahan * dikisar halus)
Sebiji mangga
(agak-agak la, nak masam "lebih" atau "kurang masam")
Cara-caranya;
1- Tumis semua bahan * hingga naik bau
2- Apabila telah terbit minyak, masukkan sardin dan gaul hingga serata
3- Masukkan mangga yang telah dihiris nipis
4- Perasakan dengan garam
5- Dah setel...
Nota kaki;
Untuk menggoreng sardin, Ibu suka lebihkan penumis sebab bakal menjadi kuah sardin tu nanti.
No comments:
Post a Comment