Beautiful Friends

Thursday, May 31, 2012

KAFA terakhir (its summer holiday)

Assalamualaikum all,

Cuti musim panas sudah melambai-lambai. Kebanyakan masyarakat Malaysia yang menumpang hidup dan rezeki di Tanah Pasir Berdengung pun sudah mulai pulang menjenguk Tanah Malaya. Cuaca panas di luar yang mampu mencecah 45C sememangnya tidak sesuai untuk sebarang aktiviti luar. Oleh yang demikian, yang terbaik.. pulang ke negara asal, Malaysia tercinta sudah semestinya. Ada jugak yang mengambil kesempatan untuk ronda-ronda pusing-pusing benua antarabangsa. Ibu dan keluarga, insya'Allah akan menyusul pulak pada penghujung June. Alhamdulillah.. tahun ini kami berkesempatan beraya di tanah air.  Really can't wait. Senarai "wajib makan" dan "perlu buat" pun sudah siap disenaraikan.

Malam ini, malam terakhir kami berkumpul di Dewan Serbaguna Kedutaan Malaysia di Kuwait untuk menghadiri KAFA. Anak-anak nampaknya sudah tidak sabar lantaran minggu lepas KAFA terpaksa dibatalkan kerana Kuwait dilanda ribut pasir yang teruk. Kids.. tho' cuaca panas menyengat di luar, sedikit pun tidak menjadi halangan bagi mereka terus beriadah sesama teman selepas tamat KAFA. Once they are together with the others, nothing matters. Kebal betul la dia orang ni.

Ibu pulak masih buntu, really couldn't make up my mind. Apa nak bawak for potluck malam ni. Walaupun  hanya menu yang biasa-biasa sahaja, tapi perlu jugak diambil kira. By the time the kids have their break, its already passed dinner time. Sure perut semua dah berbunyi minta diisi. At the same time, makan "berebut" dengan kawan-kawan lain is such a joy. Yang tak pernah makan pedas, tak makan sayur, tak makan bubur, tak makan itu, tak makan ini... semua tolak tepi. Semua nampak selera..

Anyway, tergeraklah di hati Ibu nak memperkenalkan tenaga pengajar muda lagi handsome yang terlibat terus mengajar anak-anak Malaysia di sini. Nasib baik laa Ibu tak ada anak dara (or belum ada rezeki lagi).. kalau tidak, mau nyer Ibu booking sorang. Dah la masing-masing semua handsome, pandai pulak tu, budi-bahasa sopan-santun.. jangan cakaplah.

Ustaz Mohd Ikhwan
Mengajar murid-murid kelas Senior
Gambar ni diambil semasa beliau dianugerahkan sebagai pelajar tempat pertama dalam bahagian Bahasa Arab di Kuliah Adab University Kuwait
(psstttt.. Ustaz Ikhwan ni pandai masak tau..)

Ustaz Shamsul dan Ustaz Ameir
Mengajar murid-murid di kelas Pertengahan
Looking at this picture, barulah Ibu tahu Ustaz Ameir rupanya ada "bakat terpendam".

Ustaz Sufilah
Mengajar murid-murid di kelas Junior
Kalau ada yang berkenan, lupakanlah hajat anda for Ustaz ni dah berpunya
Ibu kagum sungguh dengan semangat dan kesabaran Ustaz ni semasa mengajar anak-anak kecil.
Ya Allah, Ya Rasul.. memang tahap "sabar" nyer sememangnya sangat tebal dan tinggi.

Semasa ketiadaan Ustaz Ikhwan, anak-anak kelas Senior diarahkan menduduki peperiksaan
Semua muka "tension" tu

Anak-anak kelas "pertengahan" pun sama diarahkan menduduki peperiksaan
Again, semua muka serious je

Manakala kelas anak-anak Junior semasa ketiadaan Ustaz Sufilah, kelas diganti dengan Ustaz Shamsul
Happy as always..

As for potluck, Ibu bawak nasi goreng kampung sahaja
Kebetulan pulak stok kangkung ada extra


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...