NAMA VERNAKULAR: Lobak merah
NAMA SAINS : Daucus
carota
Lobak merah merupakan
sejenis tumbuhan yang menyimpan makanannya dalam ubi. Ia digunakan oleh manusia
sebagai makanan. Lobak merah dikelaskan sebagai sayuran dan menjadi bahan
masakan utama yang digunakan secara meluas dalam masakan di ASEAN. Lobak merah
juga digunakan bagi penyediaan acar timun, air lobak dan kek lobak.
Lobak merah ini
dikatakan mempunyai minyak dan vitamin lengkap seperti A, B dan C, garam,
potasium, kalsium, potasium dan alpha karotin.
Karotin menghalang
pertumbuhan dan pembiakan kanser, manakala serbuk bijinya boleh diminum umpama
‘teh’ untuk mengubati penyakit kembung perut di kalangan kanak-kanak. Lobak
merah juga adalah baik untuk menguatkan sistem pertahanan badan untuk melawan
peyankit. Ia juga meningkatkan pertumbuhan sel-sel- baru dan membuang toxic
dalam badan.
Lobak merah juga
berupaya mengurangkan :
1. kandungan
gula dalam badan.
2. mencegah kanser.
3. mengubat kencing manis.
4. gout.
6. penghadaman dan
penglihatan.
Menurut herbalis
Nichiolas Culpepper, dalam bukunya ‘The Compelete Herbal’ lobak merah berupaya
memecah angin, menyembuh luka, meningkatkan kekerapan kencing dan memecahkan
batu karang. Sekiranya daun dihancurkan dengan madu boleh menyembuh luka dan
kanser.
Jus lobak merah boleh
dijadikan sebagai minuman dan ia juga digunakan untuk membaiki keadaan kulit
kita. Lobak merah adalah amat berguna untuk mengurangkan masalah sakit jantung,
diarrhea, dan juga mengatasi selsema iaitu dengan membentuk antibodi dalam
badan.
Selain itu lobak
merah juga kegunaannya memanaskan badan. Ia juga melancarkan aliran haid dan
air kencing.
Manakala lobak putih
pula merupakan sejenis sayur dengan nama trinomial Raphanus sativus
longipinnatus.
Sayur ini mengandungi
kandungan air, glukosa, sukrosa dan fruktosa yang banyak. Ia juga kaya dengan
asid ferulik, asid benzo-piruvik dan asid amino.
Lobak putih juga
dikatakan mengandungi kandungan khasiat yang tinggi dan sering dikaitkan dengan
mereka yang mengalami masalah penghadaman. Masalah perut meragam sering kali
berlaku akibat ketidakhadaman makanan dan ia bukan sahaja menyakitkan tetapi
turut menyebabkan seluruh badan terasa tidak selesa. Salah satu kaedah dalam
perubatan tradisional untuk mengubati masalah perut meragam ialah dengan
menggunakan lobak putih.
Selain daripada
masalah ketidakhadaman makanan, lobak putih juga baik dimakan oleh mereka yang
menghidap bronkitis, sakit tenggorok, asma, batuk dan selesema. Ia bertindak
menentang bakteria, menguatkan limpa serta mempunyai kesan-kesan antipiretik.
Berasal dari keluarga crucifera, lobak putih juga sesuai dimakan sebagai ulam
terutamanya di kalangan mereka yang mengalami masalah kencing tidak lawas.
Antara khasiat lobak
putih :
1- bermanfaat bagi
gigi, gusi, saraf, rambut dan kuku.
2- merangsang nafsu
makan.
3- meringankan gugup
dan darah gemuruh.
4- baik untuk mereka
yang menghadapi masalah pernafasan.
5- mengatasi masalah
pencernaan.
6- meredakan sembelit.
7- merawati selsema.
8- membantu
mengurangkan kelebihan berat badan atau obesitas dan melarutkan batu empedu.
9- membantu dalam kes
tuberkulosis.
10- lobak juga
mempunyai kesan diuretik ringan, meningkatkan pengeluaran kencing oleh buah
pinggang. (elok untuk pesakit batu karang).
11- baik untuk
pesakit diabetes.
Di sini juga Ibu
ingin kongsi sedikit tips untuk membuat sup dengan menggunakan lobak putih. Sup
ini dipercayai lebih baik untuk kesihatan buah pinggang dan juga untuk ibu-ibu
yang menyusukan anak.
Cara-caranya mudah
sahaja.
1. Hiris bawang merah
, bawang putih dan halia. Tumis dalam minyak yang sedikit.
2. Masukkan 3 cawan
air dan rangka ayam.
3. Biar ia mendidih
selama 15 minit. Masukkan serbuk pati ayam dan garam.
4. Akhir sekali,
masukkan lobak putih yang telah dihiris bulat.
5. Biar ia mendidih
sebentar dan boleh dihidangkan.
6. Boleh dihias dengan
daun bawang dan daun sup dan tabur bawang goreng semasa menghidang.
No comments:
Post a Comment