Beautiful Friends

Tuesday, June 25, 2013

Its raining.. yeay!!!!

Alhamdulillah..
Ketika Cik Asben berpanas terik di Negara Pasir Berdengung, kami di sini bersuka-suka dengan hujan rahmat. Walaupun hujan ini tidak bersih kerana terdapat banyak partikel debu kesan dari jerebu yang sedang melanda Tanah Malaya.. namun masih cukup untuk menyenyukkan bumi ini walau untuk seketika.
 
Dan dalam masa yang sama sudah cukup untuk memberi pengalaman dan pelajaran kepada anak-anak especially Arif yang banyak bertanya. His most famous question was.. "kenapa matahari kat sini kaler orange?".
 
Jenuh di-explain.. matahari sakit la.. ada orang buat pembakaran haram la.. udara tak bersih la.. and at last its raining. But I don't think he would be able to see any rainbow afterwords. Tapi jika ada, alhamdulillah.
 
Yet still, panas atau hujan semua adalah rahmat dari Allah.
 
Dan seperti yang diketahui, keadaan Tanah Malaya yang sedang berperang dengan "jerebu" sangat tidak sihat untuk anak-anak melakukan aktiviti di luar rumah. Ada laa jugak plan kami yang tergendala. Namun doakan yang baik-baik sahaja. Esok lusa tulat.. masih ada. Insya'Allah.

4 comments:

 1. lega dok tgk update kat FB dah mula hujan. sampai kek penang dah jerebu tu.

  ReplyDelete
 2. Ya Mala,
  Even ada sekolah yg diwajibkan tutup sebab bacaan dah melebihi kadar bahaya.
  Tp mmg lemas la.. even bawak keta pun.. terasa bahang & lemas.
  Hujan pulak x sampai sejam.
  Tapi syukur jugak.. sejuk la sikit mlm ni.

  ReplyDelete
 3. salam kenal, well bagus kan kalau dah hujan? at least it washed away the pollution.My daughter in KL has been complaining, dalam keta pun she feel like choking .Alhamdullillah dh hujan.

  ReplyDelete
 4. Salam kenal & t.kasih kerana sudi berziarah.
  Yes, Alhamdulillah dah hujan.
  Betul tu.. dlm kreta pun lemas.
  Hopefully things will turn out better.
  Bi'iznillah.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...