Beautiful Friends

Tuesday, March 19, 2013

Jom sarapan Melayu style..

Di Malaysia, rata-rata rakyatnya baru sahaja selesai lunch pada ketika ini. Tapi kami di sini baru selesai sarapan. Alhamdulillah, pagi ni Ibu sempat buat nasik lemak bungkus untuk Cik Asben and anak-anak. Amsyar is on exam break. So berbaloi la kalau extra rajin macam ni. Haazem and Arif, 50-50. Biasalah.. dah ada ikan bilis pedas, bawang, petai, timun dan telur rebus. Semua yang tak masuk list.




Anyway, ini sahajalah yang mampu Ibu hidangkan pagi ni. Dalam list ada 1-2 benda nak kena masak ni. Wishlist Si Cinonet tak buat lagi ni. Kesihan Arif. Dah 3-4 kali jugak dia dok sebut.

Ada yang bertanya.. "Kak Sham asyik masakkkkk saja ke?". My answer.. "NO". Tapi dah kita suka share gambar masak-masak.. nak buat macam mana kan kan.

P/s;
At the same time I'm making their Uwan and Nenek cukup senang hati tengok anak cucu makan masakan Melayu (walhal itu saja yang tahu pun).

8 comments:

  1. Kaksham ooo KakSham...

    Masukkan wishlist yong, pleaseeeee..

    ReplyDelete
  2. Yong..
    Bagi senarai.. nnt K.Sham post GAMBAR kat sini ya..

    ReplyDelete
  3. salam singgah kak sham..sedap nampak nasi lemak tuh..btw anak sedara baru ummu nama amsyar jgk..baru first time actually dengar nama nie..so this is second time..hihih

    ReplyDelete
  4. Alaikumsalam wbt Ummu,
    Trima kasih kerana sudi ziarah.
    Pd kita "Amsyar" tu dah bagus makna nyer.. tapi Pok Sheikh di sini kata.. tak bagus sebab maksudnya tak jelas.
    Siap suruh tukar nama.

    Nasi lemak.. teragak la Ummu. Di sini tak ada jual, kena buat sendiri la.

    ReplyDelete
  5. Salam Kak,

    Petai kat sana mahal tak kak? Ke bawak dari tanah melayu?

    ReplyDelete
  6. Alaikumsalam KA,
    Petai hat dari sana dah lama habis.
    Ni guna yang beli di sini dari kedai Siam tu.
    Sekilo RM60, dah siap kopek kulit.
    Memang mahal tapi nak makan punya pasal.. beli jugak.

    ReplyDelete
  7. oh lama x makan smbal petai
    kalau balik kg,petai ayah petik sendiri..mata petai sebesar ibukaki kak oi..ikan bilis letak sikit je
    petai yg lebih

    ReplyDelete
  8. Irfa,
    Pokok petai kan tinggi.. larat lagi Ayah Ifna nak panjat?? Dasyat betul la..
    Di sini.. petai kena masak dengan berhemah.. stok kawalan la katakan..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...