Assalamualaikum all,
Tersalah budget la pulak.. daun pisang habis daaaa.. Yang best tu, boleh tak perasan. At last, ikan terubuk bakar Ibu tak ada baju. Vogel je la masa kena bakar. Tapi apa nak kira. Sesekali tukar style masak, bukan salah pun kan. Ayat cliche nak cover diri sendiri.
Aci jer kan kan..
Tapi sincerely, kalau bakar guna daun pisang.. lagi best. Aroma dari daun pisang tu macam menambah perisa pada ikan bakar. Tak apa laa.. next time make sure kita guna daun pisang.
Dah tu, selalu Ibu bakar dalam dalam oven. Tapi kali ni Ibu bakar atas pan. Jenuh mencari. At last jumpa jugak. Sebenarnya biasa orang kat sini guna untuk bakar roti atau pizza Arab. Tapi kita modify la. Janji sampai hajat.. kan kan kan..
Assalamualaikum kak sham...
ReplyDeleteSedapnya ikan bakar tuh...daun pisang tu biasa dpt kat ner..import jgk yer..hehehe..daun kunyit kalau ade pun best jgk buat baju tuh...:)
dtg la umah saya...cantas je daun pisang kat belakang dapur tu.hahaha
ReplyDelete*x lawak kan?
ikan terubuk sedap tapi banyak tulang kan?
rasa mcm dah lama tak nmpk daun pisang kat Lulu. tak pernah beli pun. boleh kaksham share mcmana nak simpan daun pisang bagi tahan lama?
ReplyDeleteKakSham,
ReplyDeleteMana dapat stok Ikan Terubuk, kat sana ada ker?
Kat sini daun pisang memang berlambak2.. kalau x de kat Lulu kat kedai Siam banyak..
ps: kuali tu memang ada yellow circle ke or kaksham letak minyak?
kena cari ikan terubuk laa ahad ni kat pasar tani huhuhu..
ReplyDeleteAlaikumsalam Ummu,
ReplyDeleteGuna daun kunyit lagi wangi cuma kami terlebih sayang dengan stok yg ada.
Daun pisang tu, beli dari kedai Siam.
Yg jual di market pun ada tapi kurang segar.
Irfa,
ReplyDeleteBertuah la badan kalau boleh buat mcm tu. Maunya tiap ari K.Sham buat ikan bakar.
Berjodoh dengan org Bachok, ikan mmg dah jadi makanan utama kami.
Tak pernah jemu.. tak pernah muak.
Ikan terubok mmg byk tulang, tapi best kan kan.
Mala,
ReplyDeleteSetakat ni 2-3 bulan tu blh tahan.
Biasa K.Sham simpan dalam plastik kedap udara saja. Jangan bekukan nanti daun pisang pecah. Simpan dalam fridge saja cukup.
Ataupun kalau rajin, boleh dilayurkan saja. Takda api, guna "iron".. then gulong and simpan.
Insya'Allah, cara ni lagi tahan lama.
Yong,
ReplyDeleteIkan terubok sini berlambak. 750fils je sekilo. Kira ikan jual lambak je.
Ye la, orang sini mana tahan makan ikan banyak tulang kan.
Daun pisang kat Lulu x cantik. Luar nampak cantik tp kat dalam byk dah kuning.
Since takda daun pisang tu yang kena boh minyak sikit. Takut melekat sangat. Tu yg nampak mcm yellow circle tu.
Qies,
ReplyDeletePasar biasa takda jual ke?
Kalau kat kg K.Sham, insya'Allah.. hari biasa pun ada jual.
va va vook lah menu terubuk bakar ni...kalau terubuk dari laut yg dekat dgn rumah tu lagi la best kan...
ReplyDeleteLW,
ReplyDeleteMakan ikan terubok ni, kena sabar.
K.Sham ni.. tukang masak jer.. yg melayan nyer.. Cik Asben laa.