Okey.. sambungan dari cerita pi alter jubah.
Dah penat berjuang.. dari kedai ke kedai. Dah dapat pun apa yang nak dicari.. so seterusnya..
Jarjer
Rasanya masuk spicis rocket leaf jugak ni..
Teh kelat tak ada so got to opt for orange juice saja.
Memang semacam dah satu kebiasaan.. teh kelat akan menyusul sebelum atau selepas selesai makan. But unfortunately, they're only offering 'teh kelat' on normal day. Actually.. masa hari customers tak berapa ramai.
Yeayyyyy.. teh kelat..
But being they're loyal customer for the past 6 years.. dia orang bagi jugak Ibu secawan kecik ni.. lepas la jugak hajat. Dah tu ada pulak jiran meja sebelah dok tunjuk-tunjuk ke meja kami. Ada yang mintak teh kelat jugak la tu.
Hummus
Asal-usul kejadian.. kacang kuda jer ni..
Presenting.. ikan bakar the Arab's style.
Kisahnya.. dulu memang kami lagi selesa makan di kedai yang lain. Yang kedai tu pulak kelebihannya.. teh kelat siap masak atas dapur kecik.. on setiap meja masing-masing. So kalau during musim sejuk.. selain dari dari dapat minum teh panas.. dapat la jugak tumpang memanaskan tangan serba-sikit. Very comfy.
But later.. kedai yang kita orang biasa makan sekarang ni.. offer pulak ikan bakar.. tu yang pakat berhijrah terus ke kedai yang satu ni. And dah 6 tahun pun kami masih setia dengan kedai yang satu ni. Bosan.. ntah la.. tak pulak..
Kufta and syih tawouk..
Balance la tu kan.. ada ikan.. ada ayam.. ada daging.. ada greens.. ada kekacang.. minum pulak jus oren.. what else yang kurang??
The everything in my plate..
Nasi separuh.. roti sekeping.. cili bakar.. tomato.. jarjer.. ikan bakar..
Last but not least..
Kuah untuk ikan bakar.. made of.. ntah..
Entah berapa kali la Ibu share gambar yang sama.. cerita yang sama. Tapi nak buat cmana.. dah dok sini.. memang ini jer la pulak yang diterima dek tekak family kami.
Setakat tomyam.. lauk-pauk Siam tu.. sesekali layan jugak.
Ye la kan.. dah dok Tanah Arab ni.. makanan sebenarnya ada macam-macam. Tapi dah jenis kita orang ni lagi selesa dengan yang macam kat atas tu.
Western food.. sesekali layan jugak. Tapi.. balik rumah.. mencari nasik jugak. Abih tu camno?
And Ibu pulak memang jenis yang masak di rumah. Anak-anak selesa makan masakan Melayu. Dengan masak lemak.. singgang.. kurma.. kari.. gulai cili api.. and segala jenis yang biasa dimakan di Tanah Malaya.
Pada sesiapa yang bertanya.. cmana la rupa medan selera Souk Mubarakiyah ni.. biasa-biasa saja sebenarnya.
Setakat tomyam.. lauk-pauk Siam tu.. sesekali layan jugak.
Ye la kan.. dah dok Tanah Arab ni.. makanan sebenarnya ada macam-macam. Tapi dah jenis kita orang ni lagi selesa dengan yang macam kat atas tu.
Western food.. sesekali layan jugak. Tapi.. balik rumah.. mencari nasik jugak. Abih tu camno?
And Ibu pulak memang jenis yang masak di rumah. Anak-anak selesa makan masakan Melayu. Dengan masak lemak.. singgang.. kurma.. kari.. gulai cili api.. and segala jenis yang biasa dimakan di Tanah Malaya.
Pada sesiapa yang bertanya.. cmana la rupa medan selera Souk Mubarakiyah ni.. biasa-biasa saja sebenarnya.
Dan beginilah keadaannya kalau over the weekend. Btw.. Souk Mubarakiyah ni memang famous to those yang tinggal di kawasan Kuwait City. Selain dari kedai jubah/abaya, distasya, kedai minyak wangi, kedai buah kurma, pasar ikan, pasar daging, pasar sayur, kedai souvenirs.. kiosk matawang asing pun banyak kat sini.
Antara dua darjat..
Winter dah nak say bye-bye..
In short memang kira macam one stop center jugak la.
Then.. another attraction Souk Mubarakiyah ni.. over the weekend selepas solat asar biasanya ada culture show. Tarian pedang.. art galleries.. kiosk selling barangan masyarakat tempatan.. etc.
Yang tu.. lain kali la pulak kita share. Insya'Allah.
Bersambung..
teh kelat tu tak do gulo ko Sham..soalan tak boghapo nak cerodik ni Sham he he
ReplyDeleteIyo Acik,
ReplyDeleteTeh kolat tu teh takdo gulo.
Mcm oghang kampung kito la.. lopeh makan, minum teh paneh takdo gulo.
Cumo lain eh.. kek sini.. teh tu.. mak aiii.. pait eh.. kang kepalang laei.
Tapi dah biaso.. si Arif pun goma.
Kak....cili tu bulih satisfy lidah orang makan podeh tak? Tapi ikan bakar tu nampak sodap tu kak
ReplyDeleteAlahai Aziela,
ReplyDeleteCili tu.. stakat eksen jo lobih tu.
Takdo podeh mano pun..
kakkkkk. sey dah terjebak suko nancy ajram haaa. hahahha. ghoma lagu anta eh eh tu. apo makno xtau la plak kan...
ReplyDeletebilalah boleh pergi lawat kak Sham ni? hehe
ReplyDeletenaseb baik hr ni saya tak puasa kalau tak kompem terliur punya tgk gambar makanan ni
Tijah,
ReplyDeleteLagu Makcik Nancy yang 'enta eih' tu memang top kek sini dulu.
Zaila,
ReplyDeleteSetakat lapik perut boleh la sesekali layan makanan Arab ni. Balik rumah cari daging goreng kunyit.. gulai lemak cili api jugak yang sedap.
teringat my anak buah order teh arab . sekali teguk je x nak minum lagi . maka kami pun membelek lah apa ada dalam teh arab tu . ada cengkih rupanya . saya pun x tergamak nak minum . sudahnya si bapaknya lah yg habiskan ... sya klu mknn portion lagu tu , mmg tapau balik umah je la ...
ReplyDelete