Selepas
hampir 40 minit berperang dengan "letupan" sana sini, akhirnya
berjaya jugak operasi hari ini. Dah lama jugak sebenarnya Ibu berhajat nak
masak hati goreng kicap with halia ni. Orang kata makan "hati ayam"
ni elok untuk ubat tambah darah. Sejauh mana "betul" ke
"tidak" fakta tu tak pulak Ibu study. Cuma memang dah Ibu ni memang
suka makan hati ayam. Tambah pulak kalau Omak masak buat rendang ayam, gulai
ayam or kari ayam.. or apa-apa je laa.
Cuma
memandangkan rumah yang masih tak selesai diservis, maka terpaksalah
ditangguhkan dulu hajat tu. Then semalam bila Cik Asben dah "bersuara"
tu, harap maklum sajalah kan kan kan. Dah tu, nak goreng hati ni pun kena
"siap-siap" bersedia dari kena tembak dek minyak. Pada yang dah biasa
goreng hati, sure faham laa kan. Sayang nak tengok dapur yang baru dicuci tu berminyak
balik (dasar ayat orang kurang rajin). Haisshhh..
P/s;
Ibu jumpa "saranan" ni masa gugel gambar hati ayam..
Hati
ayam segar biasanya dijual bersama dengan jantungnya. Dalam bentuk satuan
tetapi ada juga yang sudah dibersihkan lemak dan dipisahkan jantungnya.
Pilihlah
yang utuh, permukaannya halus dan warnanya rata. Hindari membeli hati ayam yang
kehitaman atau berwarna tidak merata dan gelap. Biasanya yang demikian berasal
dari ayam yang sakit atau berpenyakit.
Sedapnya hati ayam goreng. My favourite. Tapi tu la suka meletup kalau goreng dlm minyak. Saya masakan yg kurang possibility untuk meletup pun x masak. Ini kan pula hati ayam yg suka meletop top top tu. Hihiiii
ReplyDeletesalam cik kak Sham yg jauh dimata tuuu,
ReplyDeletehati ayam pon ada yg sakit erk., ingat orang je sakit hati., hehe2