Assalamualaikum all,
Alhamdulillah, berjumpa lagi kita hari ini untuk berkongsi sedikit lagi ilmu tentang tips dan petua-petua cara mudah untuk kurus melalui pemakanan yang sihat. Sebenarnya banyak lagi yang Ibu jumpa melalui pembacaan beberapa artikel, blog kesihatan malahan online news. Itulah manfaaat dari Encik Gugel dan Tok Wi. Okey, without further ado..
1- Minuman berperisa "masam"
Apabila
makan di restoran atau gerai, pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana
minuman masam menggalakan pembakaran lemak. Jadi instead of all those minuman yang biasa, mintalah minuman yang kurang bergula dan masam.
Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan nampak
perubahannya. Jika anda minum banyak dan waktu itu anda menimbang berat badan, pastinya berat akan meningkat. Ini mungkin akan menyebabkan anda rasa berputus asa untuk terus berdiet. So, friends.. you know what to do after this..
Ambil makanan yang berempah. Sesetengah rempah seperti cili dan biji sawi,
didapati boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan
penghadaman, ia juga meningkatkan kadar pembakaran lemak.
4- Pilih lebih banyak bijirin dan kekacang dalam makanan
Bijirin penuh
adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi
karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.
5- Simpan diari
Diari mempunyai pengaruh besar dalam proses penurunan berat badan.
Rekodkan dalam sehari, berapa kali anda makan dan berapa banyak, tahap
kelaparan yang memerlukan anda makan, dan perasaan anda ketika makan. Diari ini juga boleh
membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. Mulakan
diari makanan anda dan rajin-rajinlah membuat catatan.
6- Niat - jaga pemakanan untuk sihat bukan untuk kurus
Ramai orang
lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila
mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan
segar. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang
boleh menyihatkan tubuh badan.
Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan
adalah merebus, memanggang atau mengukus. Khusus untuk sayuran, anda boleh
menumisnya dengan sedikit minyak (misalnya satu sudu minyak masak). Hindari
minyak atau lemak haiwan.
8-Pinggan makan
8-Pinggan makan
Ketika memilih piring makanan, ambillah piring yang rata dan bukan piring
cekung. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring, kemudian baru nasi dan yang
terakhir lauk dagingnya. Jika ingin tambah, hanya sayuran yang boleh anda
ambil. Jangan lupa, makanlah di meja makan dan jangan di sembarang tempat apa
lagi sambil menonton tv. Sebab, makin menarik program tv, semakin banyak
makanan ringan yang anda habiskan!
9- Pergerakan ringan selepas makan
Selain memberi peluang makanan untuk turun , kebiasaan berjalan-jalan
sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kalori dari makanan itu.
Setiap 25 langkah anda berjalan satu kalori akan diguna. Lebih-lebih lagi anda
menaiki tangga. Tentu saja semua ini harus dilakukan dengan santai kerana perut
anda baru saja terisi. Atau lebih mudah, bergerak sambil mengemas meja makan, membasuh pinggan atau lain-lain aktiviti dengan maksud yang sama juga boleh memberi manfaat.
Ibu rasa cukuplah dengan tips dan petua-petua yang telah diberikan setakat ini. Mudah-mudahan usaha gigih rakan-rakan yang dalam proses menguruskan badan dengan cara sihat berhasil hendaknya. Insya'Allah..
No comments:
Post a Comment