Assalamualaikum & selamat pagi..
Alhamdulillah.. rezeki kami satu family.. malam tadi masa dinner kat kedai Pattaya, tergerak pulak hati nak menziarah ke kedai Bobby. Memang langkah kiri kanan (mana ada langkah kanan jer), ada pulak stok ikan kembong rebus. Memang dah lama berhajat, cuma Ibu kureng rajin nak buat sendiri. Alang-alang dah jumpa hat "instant" maka terus memborong la kami.
Makanya, pagi ni.. sarapan pagi ala-ala Melayu sebelah Pantai Timur la kami sekeluarga. Nasi goreng ikan rebus.. mother in law selalu la buat and Ibu cuma bertindak sebagai "tukang rasa" and "tukang makan" jer. Then recently ternampak pulak kat wall seorang sahabat dari Terengganu dok tayang the same menu. Mana tahan babe.. maka pagi ni gigih la Ibu gugel sana gugel sini (sebab tak pernah buat sendiri) resepi nasi goreng ikan rebus ni.
Okey, jom kita semak sama-sama resepi mudah ni..
Bahan-bahan;
2 ekor ikan rebus (untuk anggaran 4 orang makan)
* dibuang tulang dan dicarik-carik - nak senang potong kecik-kecik jer
Nasi sejuk dalam 4-5 cawan
* Ibu suka guna nasi sejuk sebab nasi lagi firm
Sebiji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
Cili api secukup pedas
3 biji telur ayam
Sedikit daun sup - dihiris kasar
Cara-cara menyediakannya;
Tumbuk bawang merah, bawang putih dan cili api hingga hancur.
Tumis hingga naik bau.
Kemudian goreng isi ikan rebus hingga garing.
Pecahkan telur dan kacau hingga serata.
Masukkan nasi.
Gaul hingga sebati.
Masukkan hirisan daun sup.
Perasakan dengan garam.
Dah siap...
Nota kaki;
* Ikan rebus hendaklah digoreng hingga garing untuk mengelakkan rasa loya dan bau hanyir.
* Ibu gunakan daun sup untuk mengurangkan bau ikan rebus.
No comments:
Post a Comment