Assalamualaikum,
Hari ni Ibu nak share satu resepi orang kampung yang tersangat la common tapi wajib di Negeri Sembilan. Gulai daging salai.. and kali ni masa masak tu Ibu campur dengan mangga as sidekicks. Otherwise kalau takde ape-ape yang masam, boleh je letak serai. Setel.
Daging salai ni memang Ibu bawak dari Malaysia. Pernah jugak bakar dalam oven, tapi hasilnya jadi la pulak daging bakar yang mana daging tu tak ada bau macam daging disalai pun. Kelainan daging salai ni dari daging bakar.. sebab ia disalai dengan sabut kelapa dan tempurung. So bau "disalai" tu terbit dari asap tempurung dan sabut kelapa tu la. Tapi kalau bakar dalam oven, lain la pulak baunya kan. Bau asap tu jugaklah yang menjadikan "authentic" daging salai ni hingga harganya boleh mencecah RM40.00 sekilo. Tapi make sure original la. Kebanyakkan yang dijual ari ni suma fake ie. dibakar, dah tu nak keja mudah and cepat. Lagi pun dulu sabut kelapa and tempurung FREE, ari ni kena beli babe. I said so sebab I know la.. Masa balik summer tu ari sempatlah jugak berniaga daging salai ni. Dapat $$ memang seronok, yang tak seronok masa nak menyalai daging tu la.. sengsara babe.. kalau tak betul cara, mau cecah sampai 5-6 jam jugak la.
Lagi pun masa menyalai daging ni, api kena kecik (sebab kita nak ASAP saja kan). Then kena rajin balik-balikkan daging tu, kalau malas nanti daging tu tak kering sekata pulak. Then kalau daging tak cukup kering, nanti daging cepat rosak atau busuk.
Lagi pun masa menyalai daging ni, api kena kecik (sebab kita nak ASAP saja kan). Then kena rajin balik-balikkan daging tu, kalau malas nanti daging tu tak kering sekata pulak. Then kalau daging tak cukup kering, nanti daging cepat rosak atau busuk.
Daging yang hendak disalai, siap dikelar-kelar
Menyalai daging the "traditional way"
Beginilah keadaan & rupa daging yang hampir siap disalai
Daging salai ni okey je kalau disimpan dalam tempoh yang lama dalam freezer. Provided masa disalai tu, daging cukup kering. Kalau daging separa kering (lembab), kurang cantik la masa dimasak tu. Daging yang tidak cukup kering ni pun cepat rosak walaupun disimpan di tempat beku. Dah masuk ais kan, so bila defrost tu, daging jadi cepat hancur. Ini "petua" dari pengalaman Ibu sendiri. Rugi 2-3kg daging salai. Mujur tak nangis.. ye la, dah la penat, muka pun jadi lebam sebab lama sangat main api.
Last but not least, although sedemikian renyahnya nak menyalai daging ni, Ibu tetap suka.. actually kena dayakan jugak la kan.. Sebab nak makan.. Ingat senang ke nak sedap.. Okey.. chiow for now..
No comments:
Post a Comment