Pagi ni kita share resepi laksa instant pulak
ya. Dengan Ibu ni memang banyak yang insant.. Tak kisah la.. kalau sudi,
copy paste la.. kalau tak.. no hal la babe..
Punca kat rumah ni banyak resepi hat instant..
1- Nak cepat (masa penyediaan yang terhad)
2- Bahan-bahan pun terhad
3- Anak-anak banyak peil, so ada yang kena skip itu ini
4- Makan tetap makan, so buat la dengan ape yang ada
Okey, jom kita study resepi laksa ni pulak.
Bahan-bahan;
2 tin sardin cap ayam (ikut suka la)
1 tin tuna (hat white meat)
Sebiji bawang besar
2 sudu makan belacan
5-6 ulas cili merah (kalau nak pedas lagi, guna jer cili api)
Sedikit daun kesum
Sedikit bunga kantan
Sidekicks;
Telur
rebus, limau nipis, hirisan bawang, hirisan cili api (kalau tak cukup
pedas la), nenas yang dipotong kiub, hirisan timun dan salad.
Cara-cara menyediakannya;
1- Blend bawang besar, cili merah, belacan, sardin dan juga tuna.
** jika tidak menggunakan cili merah atau cili api, boleh juga digantikan dengan cili blend.
** tujuan penggunaan cili besar atau cili blend ini adalah untuk "pedas" serta mendapatkan warna yang sedikit "merah".
2- Setelah kesemua bahan-bahan tersebut tadi hancur, masukkan ia dan sedikit air (hingga mendapat kepekatan/cair yang dikehendaki) ke dalam bekas yang sesuai untuk dimasak.
3- Masukkan juga daun kesum dan bunga kantan sebagai penambah aroma dan rasa pada laksa tersebut.
4- Apabila telah mendidih, perasakan dengan garam secukupnya.
5- Alhamdulillah, dah siap.
Hidangkan bersama sidekicks..
No comments:
Post a Comment