Beautiful Friends

Friday, February 17, 2012

Gulai pucuk paku


Alhamdulillah.. rezeki hari Jumaat. Selepas banyak kali dok order dengan Bobby, minggu ni dapat jugak makan gulai pucuk paku. Yang sebetulnya Bobby kena balik mengejut ke Thailand. Ada urusan keluarga katanya. Dah alang-alang dia sendiri yang balik kampung, so dia sendiri yang masuk pasar. Dapat la sepeket pucuk paku. Actually Ibu order 3kg tapi dia cuma dapat 1.5kg jer. So dapat lima orang kawan Ibu yang lain merasa jugak. Sepeket 250grams.. cukup la sekali masak. Buat sekadar melepas hajat.

Selain dari pucuk paku, Bobby pun sempat bawak bunga kantan.. lama dah order ni. Sejak Thailand blom banjir lagi. Tu ari masa balik dari Malaysia Ibu bawak sikit jer. Selama ni tak berapa pakai sangat bunga kantan, sekali bila dah kena "kick" bahana aura bunga kantan masa masak asam pedas.. baru la haru-biru nak order dengan Bobby. Tapi, again alhamdulillah.. dapat dah 2 tray. Masuk kategori barang kawalan jugak tu. Ada masa, Ibu rasa bersyukur jugak duduk jauh di perantauan ni. Ibu belajar nak bersyukur dengan nikmat yang ada selain dari Ibu "lebih" rajin dari biasa bab masak-masak ni. Kalau dok Malaysia, macam-macam kan ada. Selain dari "tunjuk" itu ini.. Bonda kan ada...

Kalau ikut pada resepi asal, gulai pucuk paku (versi N9) tak guna udang, but instead guna ikan bilis. Tapi memandangkan stok ikan bilis yang Bonda baru pos tu ari masih tak berkopek dan udang ada pulak tinggal 7 ekor lagi.. Ibu guna udang ajer la sebagai pemanis.

Okey, jom.. kita tengok resepi kat bawah.. pada yang baru nak belajar masak gulai pucuk paku ni la..

Bahan-bahan;
Secekak pucuk paku (250grams)
** disiang/dipotong lalu direndam didalam air sejuk
Kunyit hidup
Cili api (pedas ikut masing-masing la ya)
Santan 1 tin atau 500ml
Udang (resepi asal ikan bilis- dalam segenggam)

Cara-cara menyediakan;
Blend cili dan kunyit, tapis dan masukkan airnya ke dalam bekas yang sesuai untuk menggulai.
Masukkan juga santan.
Kacau perlahan hingga mendidih.
Guna api yang sederhana besar agar kuah tidak meruap.
Apabila kuah hampir masak, masukkan udang.
Setelah itu, jika udang telah masak, masukkan pula pucuk paku.
Perasakan dengan garam..beres.

Nota kaki;
Jangan biarkan pucuk paku terlalu lama di dalam kuah gulai.
Kalau lembut sangat pun, tak best.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...