Alhamdulillah..
Stok
kangkung baru sampai malam tadi. Dah tu gerammmm sangat tengok
"hijau" kangkung tu maka gigih Ibu menanak nasi pagi-pagi ni. Tapi
bosan jugak asyik kangkung goreng berlada, kalau tak pun nasi goreng kampung.
So pagi ni Ibu goreng sempoi jer.. tapi Ibu goreng ngan lada hitam nak
menggantikan dengan cili biasa. Bagi peluang pulak ke Arif. Ada masa dia tu
memilih jugak walaupun dalam hati nak jugak makan yang pedas-pedas.
Walaupun
rasanya ramai yang pandai masak, tapi Ibu tulis jugak la resepi nyer ya..
Bahan-bahan;
Udang
saiz sederhana 7-8 ekor (nak boh lebih pun, no hal)
Secekak
kangkung
1/2
biji bawang besar
3-4
ulas bawang putih
1
sudu makan lada hitam (adjustable)
Cara-cara
memasaknya;
Siang
kangkung dan kemudian direndam untuk mengeluarkan pasir, lumpur or whatever.
**
ada org suka rendam dulu then baru siang, terpulang.
Bawang
merah dan bawang putih dihiris lalu ditumis hingga naik bau.
Kemudian
masukkan lada hitam yang ditumbuk sedikit untuk mengeluarkan rasa dan baunya.
Masukkan
udang dan goreng hingga mesra.
Lalu
dimasukkan kangkung.
Perasakan
dengan garam.
Goreng
sebentar.. siap..
Nota
kaki;
Lada
hitam adalah substitute yang paling baik bagi cili api. Insya'Allah, jika ada
anak-anak yang cepat alah dengan cili, cuba ganti pula dengan lada hitam.
No comments:
Post a Comment