Orang
kalau dah demam ni memang rasa macam-macam nak makan. Mana-mana yang kategori
baru nak baik demam pulak, sure la dok fikir lagi macam-macam nak makan. Kalau
di Malaysia senanglah sebab boleh tunjuk itu ini, beli itu ini. Kalau yang
tinggal di perantauan ni, terpaksa la usaha lebih sikit Tambah pulak kalau
macam Ibu ni.. delivery service tu memang ada tapi ada masa susah sikit la nak
communicate dengan dia orang ni. Banyak kali dah problem ended-up, cancel.
Satu
hal lagi pulak, bab alamat rumah. Bangunan tak ada tunjuk nombor-nombor macam
dalam alamat rasmi. Cuma setakat main teka-teka. So dari pening kepala, baik
Ibu masak aje la. Ada masa, elok jugak macam tu. Nanti kalau dah senang sangat
nak "me-napau" terus Ibu ngelat nak masak. Anak-anak pulak sure asyik
nak makan burger jer. Untuk makluman semua, burger-burger kat sini memang la
sedappp sangat. Maybe bahan-bahan mentah murah sangat (subsidi banyak).
Original babe.. Even kalau Ibu, kalau diberi peluang me-napau, sure terjebak
jugak la.
Tapi
lauk yang Ibu berhajat nak makan ni kompom tak ada jual kat sini hatta kena la
masak sendiri. Gulai telur (ayam) dengan mangga, lauk orang kampung jer. Tu ari
ada jugak kawan yang dah jumpa telur itik kat sini. Tapi sikit la punya jauh
dari Hawally. Setakat nak makan gulai telur itik, tak gamak la Ibu nak mintak
tolong Cik Asben drive sampai ke Wafra tu. So, guna je la ape yang ada.
Pada
yang baru nak mencuba menggulai.. jom kita tengok resepi;
Bahan-bahan;
Telur
ayam (jika telur itik lagi sedap la kan)
Cili
api (secukup pedas)
Ikan
bilis (untuk pemanis)
Kunyit
serbuk (Ibu lama dah tak jumpa kunyit hidup kat sini - ke sebab Ibu yang tak
mencari..)
Sebiji
mangga muda (kalau nak masam lagi, terpulang la)
Santan
(Ibu guna yang dalam tin saja)
Garam
untuk perasa
Cara-cara
memasak;
Blend
cili api hingga hancur, tapiskan, cuma ambil air cili sahaja (Ibu tak suka
tengok serpih cili dalam periuk)
Masukkan
santan dan jika santan terlalu pekat, campurkan sedikit air (adjustable)
Masukkan
juga serbuk kunyit
Masakkan
kuah hingga mengelegak lalu dimasukkan ikan bilis sebagai pemanis
Bila
ikan bilis dah lembut, setelah itu masukkan pulak mangga yang telah dihiris
nipis
Perasakan
kuah gulai dengan garam secukup rasa
Akhir
sekali masukkan telur ayam
**
Ibu lebih suka masukkan telur ayam akhir sekali sebab tak mahu telur pecah, tak
cantik
Nota
kaki;
Cara
Ibu memasak mungkin lain dari orang lain. As I mentioned earlier.. tak perlu la
terlalu terikut dengan resepi. Lain orang, lain cara nyer. Hatta.. end-result
pun lain-lain.
Terima kasih kerana sudi berkongsi resepi
ReplyDeleteSama-sama.
ReplyDelete