Assalamualaikum
all,
Ikutkan
plan asal memang nak masak lain dari yang dalam gambar ni, tapi memandangkan
stok pucuk ubi baru je sampai dan pucuk ubi pulak mana boleh tahan lama dalam
fridge kan, maka dengan kadar segeralah Ibu masak gulai daging salai dengan
pucuk ubi.
Masakan wajib bagi orang Negeri Sembilan. Lagi podeh, lagi selera.
Tapi memandangkan Si Manja Ibu baru je belajar nak makan masakan "kaler kuning"
maka, terpaksalah Ibu kurangkan kadar "cili api". Not to worry for
there will be more other times Ibu boleh masak "extra podeh".
Resepi
masih dengan "asas" yang sama cuma perlu tambah pucuk ubi. Tapi jika
ada yang baru nak mencuba, bolehlah lihat di bawah.
Bahan-bahan;
- Daging
salai (kebiasaannya Ibu akan guna dalam 250gram untuk 5 orang makan)
- Serai
4-5 batang, dibersihkan, dipotong dua lalu diketuk sedikit
- Cili
api secukup pedas
- Kunyit
hidup/serbuk kunyit
- Santan
500gram
- Sedikit
air
- Pucuk
ubi
Cara-cara
penyediaan;
1-
Daging salai dibilas lalu dihiris nipis.
2-
Cili api dan kunyit hidup dikisar halus, ditapis dan cuma diambil airnya lalu
dimasukkan dalam bekas yang sesuai untuk menggulai.
3-
Masukkan santan dan serai (dan ditambah sedikit air jika perlu).
4-
Masakkan kuah dan kacau selalu untuk mengelakkan kuah meruap.
5-
Apabila kuah telah mendidih, masukkan daging yang telah dihiris dan dikacau
perlahan (selalu).
6-
Masukkan pucuk ubi yang telah disiang serta dibilas bersih.
7-
Perasakan dengan garam.
8-
Apabila kuah dan masak dan daging dah lembut, selesai.
No comments:
Post a Comment